Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

ÚS: Elektronicky podpísať dovolanie môže aj splnomocnený koncipient

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nemožno spochybňovať význam formalít a podmienok konania, ktoré musia byť dodržané v konaní pred súdmi, konštatoval Ústavný súd (ÚS) SR.

Košice 17. februára (TASR) - Elektronicky podpísať a odoslať dovolanie na Najvyšší súd (NS) SR môže aj splnomocnený advokátsky koncipient. Rozhodol o tom Ústavný súd (ÚS) SR na základe sťažnosti sťažovateľa, ktorého dovolanie v civilnom spore NS odmietol. ÚS konštatoval, že uznesením NS bolo porušené základné právo sťažovateľa na súdnu ochranu a právo na spravodlivé súdne konanie.

K podaniu dovolania na NS došlo tak, že 15. marca 2019 z elektronickej schránky advokátky sťažovateľa jej advokátska koncipientka odoslala elektronickú správu, ktorú koncipientka podpísala svojím kvalifikovaným elektronickým podpisom. Prístup do elektronickej schránky advokátky mala na základe splnomocnenia, ktoré jej advokátka udelila prostredníctvom stránky slovensko.sk, čo aj preukázala dokumentom "Potvrdenie zastupovania".

NS pri odmietnutí dovolania poukazoval na to, že podľa Civilného sporového poriadku dovolateľ musí byť v konaní zastúpený advokátom a dovolanie a iné podania musia byť spísané advokátom.

Podľa ÚS však nemožno za ústavne udržateľné považovať právne názory vyjadrené v rozhodnutiach NS, "ktoré žiadajú od dovolateľov podpísanie dovolania výlučne advokátom bez možnosti hoc aj výslovného splnomocnenia na podpísanie dovolania advokátskym koncipientom". O sťažnosti rozhodol III. senát ÚS 12. januára tak, že uznesenie NS zrušil a vec mu vrátil na ďalšie konanie.

"Nemožno spochybňovať význam formalít a podmienok konania, ktoré musia byť dodržané v konaní pred súdmi. Tieto obmedzenia a ich výklad však nemôžu neprimeraným spôsobom obmedziť jednotlivca v prístupe k súdu takým spôsobom a v takej miere, že by právo na prístup k súdu bolo spochybnené vo svojej podstate, a preto sa pri posudzovaní splnenia formálnych podmienok a náležitostí konania treba vyhnúť prehnanému formalizmu, ktorý by zasahoval do zásad spravodlivého procesu," konštatoval ÚS.