Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ústavný súd SR: Najvyšší súd uznesením o väzbe porušil práva Davida L.

David L., foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Národná kriminálna agentúra zadržala obvineného v rámci akcie Víchrica 28. októbra 2020 spolu s podnikateľom Zoroslavom K. a bývalou podpredsedníčkou NS SR Jarmilou U.

Košice 13. mája (TASR) – Najvyšší súd (NS) SR uznesením z novembra 2020, ktoré sa týkalo väzobného stíhania, porušil práva advokáta a bývalého predsedu Okresného súdu Bratislava III Davida L., obvineného z korupcie a zasahovania do nezávislosti súdu. Na základe ústavnej sťažnosti obvineného o tom rozhodol senát Ústavného súdu (ÚS) SR.

Uznesením NS bolo podľa ÚS porušené základné právo sťažovateľa na osobnú slobodu podľa ústavy a právo na slobodu a bezpečnosť podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Prvý senát ÚS pod vedením sudcu Miloša Maďara tak rozhodol na neverejnom zasadnutí 14. apríla, pričom zrušil uznesenie NS z 12. novembra 2020. NS je povinný nahradiť sťažovateľovi trovy konania v sume 680 eur. Vec však ÚS nevrátil NS na ďalšie konanie, keďže Davida L. medzitým 20. mája 2021 prepustili z väzby na slobodu.

Podľa nálezu ÚS "rešpekt k základnému právu sťažovateľa na osobnú slobodu, respektíve jeho právu na slobodu a bezpečnosť vyžadoval, aby mal vzhľadom na špecifické okolnosti danej veci možnosť namietať v jeho veci rozhodujúceho sudcu, u ktorého mal obavu o nedostatku jeho nezaujatosti". Vzhľadom na skutočnosť, že nezaujatosť príslušného sudcu nebola v konaní relevantným spôsobom preverená, sú podľa ÚS spochybnené meritórne závery napadnutého uznesenia.

Uznesením z novembra 2020 NS zamietol sťažnosť Davida L. voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku o jeho väzobnom stíhaní.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala obvineného v rámci akcie Víchrica 28. októbra 2020 spolu s podnikateľom Zoroslavom K. a bývalou podpredsedníčkou NS SR Jarmilou U.