Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ústavný súd nenašiel protiústavnosť pri referende o rozdelení obce

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Navrhovatelia v podaní na ÚS poukazovali na prípad, ak sa chce od obce odčleniť časť, ktorá je v pomere k pôvodnej obci menšou, a teda s menším počtom obyvateľov.

Košice 13. apríla (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR v stredu nevyhovel návrhu skupiny poslancov Národnej rady SR, ktorá žiadala vyhlásiť za protiústavnú časť zákona o obecnom zriadení týkajúcu sa miestneho referenda o rozdelení obce. Poslanci namietali podmienku platnosti takéhoto referenda, ktorou je účasť aspoň polovice všetkých oprávnených voličov.

Navrhovatelia v podaní na ÚS poukazovali na prípad, ak sa chce od obce odčleniť časť, ktorá je v pomere k pôvodnej obci menšou, a teda s menším počtom obyvateľov. Vzniká tak v praxi „závažný problém, keďže toto odčlenenie a rozdelenie pôvodnej obce je podmienené kooperáciou a súhlasom tej časti obyvateľov obce, ktorá prirodzene nemá záujem na odčlenení sa“. Podľa námietok tak vôľa jednej (minoritnej) časti obyvateľstva obce môže byť potlačená vôľou druhej (majoritnej) časti, a to až do takej miery, že de facto úspešné referendum o rozdelení obce môže byť úplne znefunkčnené.

Z podobných dôvodov skupina poslancov na ÚS napadla aj časť zákona, ktorá sa týka iniciovania referenda o rozdelení obce prostredníctvom petície. Petícia musí podľa právnej úpravy zahŕňať minimálne 30 percent všetkých oprávnených voličov v obci.

ÚS rozhodol na neverejnom zasadnutí pléna s tým, že "návrhu nevyhovie".