Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Ústavný súd posúdi ústavnosť novely Správneho súdneho poriadku

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prezidentka kritizovala, že k Správnemu súdnemu poriadku bolo prijatých 36 pozmeňujúcich a doplňujúcich bodov, čím došlo k prepísaniu takmer celého pôvodného návrhu novely.

Košice 20. decembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) posúdi ústavnosť tohtoročnej novely Správneho súdneho poriadku a zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. Zmeny napadla prezidentka SR Zuzana Čaputová a ÚS v stredu prijal jej návrh na ďalšie konanie v celom rozsahu.

Prezidentka kritizovala, že k Správnemu súdnemu poriadku bolo prijatých 36 pozmeňujúcich a doplňujúcich bodov, čím došlo k prepísaniu takmer celého pôvodného návrhu novely. Súčasťou napadnutého zákona je článok III, ktorý bol doplnený na základe poslaneckého návrhu. Novela zákona o súdoch zavádza nový systém tvorby notárskeho rozvrhu. Táto právna úprava nebola podľa prezidentky súčasťou vládneho návrhu zákona a ani predmetom medzirezortného pripomienkovania.

Hlava štátu tiež právnej úprave vytkla, že mení zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. Schválené znenie podľa Čaputovej okrem iného protiústavne stotožňuje inštitút primeraného finančného zadosťučinenia, respektíve spravodlivého zadosťučinenia, ako formy postihu orgánu verejnej moci s inštitútom náhrady nemajetkovej ujmy ako formy náhrady škody.

ÚS ďalej prijal na ďalšie konanie návrh skupiny poslancov NR SR na posúdenie ustanovenia Exekučného poriadku. Sčasti prijal aj návrh verejného ochrancu práv týkajúci sa zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov.