Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ústavný súd sa v stredu zaoberá ústavnosťou prorodinného balíčka

Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach 26. októbra 2022. Foto: TASR - František Iván

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na ÚS napadla sporné časti balíčka z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v rámci novely zákona o financovaní voľného času dieťaťa.

Košice 9. novembra (TASR) – Ústavný súd sa na stredajšom zasadaní bude zaoberať ústavnosťou tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada (NR) SR v júni opätovne schválila aj po vetovaní hlavou štátu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová na ÚS napadla sporné časti balíčka z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v rámci novely zákona o financovaní voľného času dieťaťa.

Parlament pritom v utorok (8. 11.) schválil zmeny daného zákona aj v sporných častiach vrátane posunu ich účinnosti z 1. januára 2023 na 1. január 2025.

Prezidentka v podaní okrem procesných výhrad, ako sú nedostatky v legislatívnom procese, uvádzala aj hmotnoprávne výhrady. Žiadala aj o pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení, pokiaľ ÚS nestihne vo veci rozhodnúť do 1. januára 2023. Prezidentka deklaruje, že návrh podala nie preto, že je proti pomoci rodinám, ale preto, aby rodiny dostávali adresnú, včasnú a dostatočne účinnú pomoc.