Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ústavný súd SR opravil uznesenie k hraniciam

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Polícia SR

Zmeny zverejnením uznesenia v zbierke zákonov pocítia "prvoočkované osoby", ktorým by prechodné obdobie končilo v pondelok 2. augusta.

Bratislava 29. júla (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR zverejnil vo štvrtok opravné uznesenie k pozastaveniu časti vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR k režimu na hraniciach. Pozastavil len časť týkajúcu sa osôb, ktoré absolvovali prvú dávku vakcíny do 9. júla. Režim pre pendlerov a deti od 12 do 18 rokov sa nemení. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Kancelárie ÚS SR. Do zverejnenia v zbierke zákonov platí súčasný režim.

Pôvodné uznesenie hovorilo o pozastavení celého paragrafu 9 spomínanej vyhlášky. Obsahuje tri odseky upravujúce režim pre zaočkovaných prvou dávkou, pre pendlerov a pre deti. Pozastavením všetkých odsekov by sa tak zmena dotkla aj pendlerov a detí.

Zmeny zverejnením uznesenia v zbierke zákonov pocítia "prvoočkované osoby", ktorým by prechodné obdobie končilo v pondelok 2. augusta. Uznesenie zatiaľ ÚS zverejnil na svojom webe, v zbierke zákonov nevyšlo. Do momentu zverejnenia v zbierke stále platí súčasný režim na hraniciach. Úrad verejného zdravotníctva SR prosí občanov, aby pri prekračovaní hraníc rešpektovali pokyny kontrolných zložiek.

ÚS SR pozastavil účinnosť časti vyhlášky ÚVZ SR, ktorou sa upravuje aktuálny režim na hraniciach. Rozhodlo o tom v utorok (27. 7.) plénum ÚS SR na neverejnom zasadnutí. Vyhlášku napadla opozícia, jej návrh prijal súd na ďalšie konanie v celom rozsahu.

Nové pravidlá vstupu osôb na Slovensko, ktoré boli zaočkované zatiaľ len jednou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19, platia od 19. júla. Už v prvý deň po návrate sa môžu dať otestovať PCR testom a pri negatívnom výsledku ukončiť karanténu.

Prechodné ustanovenia sa týkajú len tých, ktorí sa zaočkovali pred 9. júlom a platia do 2. augusta, prípadne do zverejnenia uznesenia ÚS. Potom bude pre nich platiť povinnosť domácej karantény, pričom test proti ochoreniu COVID-19 môžu podstúpiť najskôr na piaty deň. Ak je výsledok testu negatívny, karanténa sa končí.