Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Šéfka Súdnej rady napadne na Ústavnom súde zmrazenie platov sudcov

Jana Bajánková Foto: TASR/Martin Baumann

Zmrazenie budúcoročných platov všetkých ústavných činiteľov vrátane sudcov presadili v parlamente poslanci vládneho Smeru-SD.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Budúcoročné zmrazenie platov sudcov bude posudzovať Ústavný súd SR. Obráti sa naň predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Potvrdila to dnes v prezidentskom paláci.

„Súdna rada ma zaviazala už na predchádzajúcom zasadnutí, že v prípade, že tento zákon bude súčasťou právneho poriadku Slovenskej republiky, tak ho treba podrobiť testu ústavnosti. K tomu sa pripojili viaceré sudcovské rady, takže áno, využijem túto možnosť,“ oznámila Bajánková pre TASR po slávnostnom akte menovania nových sudcov, ktorého sa zúčastnila.

Zmrazenie budúcoročných platov všetkých ústavných činiteľov vrátane sudcov presadili v parlamente poslanci vládneho Smeru-SD. Prezident Andrej Kiska novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov podpísal vo štvrtok (11. 12.).

Bajánková vysvetlila, že čaká na to, kým bude zákon uverejnený v zbierke zákonov. „Pokiaľ bude zverejnený, môžeme pristúpiť k ďalším krokom,“ doplnila. Ústava SR jej dáva právomoc podať návrh na začatie konania vo veciach, ktoré sa týkajú výkonu súdnictva.

Šéfka Súdnej rady nemá problém s tým, aby sa nezvýšil jej plat. „S týmto zmrazením súhlasím a nemám voči nemu žiadne námietky,“ napísala v minulotýždňovom stanovisku.

„Nemôžem však súhlasiť s tým, ak sa opakovane zasahuje do platových náležitostí sudcov, a to bez toho, aby na takýto opakovaný krok boli splnené podmienky. Najmä vo vzťahu k výnimočne zlej hospodárskej situácii,“ zdôraznila.

Bajánková uviedla, že pre sudcov nežiada žiadne výhody. „Žiadam iba to, aby sa dodržiavali ústavné princípy a zákonom nastavené pravidlá,“ doplnila.

Novelu do parlamentu predložilo 19 poslancov vládneho Smeru-SD. Vypočítali, že zmrazenie bude znamenať úsporu na úrovni 14,1 milióna eur.

Platy sudcov ostanú na úrovni roku 2012. Proti tomuto kroku sa postavila Súdna rada aj minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Podľa neho momentálne nie sú z ústavnoprávneho hľadiska na zmrazenie platov sudcov splnené podmienky.

Poslancom, prezidentovi, členom vlády, predsedovi a podpredsedovi kontrolného úradu a generálnemu prokurátorovi tak bude aj v roku 2015 patriť mzda a paušálne náhrady na úrovni určenej ešte v roku 2011. Týka sa to aj odmien pre asistentov poslanca a výdavkov na prevádzku poslaneckej kancelárie. Zmrazená zostáva aj mzda verejnej ochrankyne práv.