Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ÚS SR posúdi podmienky platnosti miestneho referenda v Bratislave

Ústavný súd SR, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Cieľom zmien malo byť podľa predkladateľov posilnenie volebného práva občanov v samospráve tým, že sa uľahčí a zefektívni mestské a miestne referendum.

Košice 11. októbra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť podmienok platnosti miestneho referenda v Bratislave a Košiciach. Zmeny v zákone, ktoré v tejto oblasti prijala Národná rada (NR) SR v máji tohto roku, napadla prezidentka SR Zuzana Čaputová. ÚS v stredu prijal jej návrh na ďalšie konanie v celom rozsahu.

Napadnuté ustanovenia sú podľa prezidentky v rozpore s rovnosťou volebného, respektíve hlasovacieho práva tým, že neodôvodnene diferencujú medzi hlasmi voličov v Bratislave a Košiciach na jednej strane a voličov v iných obciach na strane druhej. Hlava štátu je presvedčená o tom, že novelizačný predpis porušuje rovnosť volebného práva vo vzťahu k obyvateľom Bratislavy a Košíc, keďže ich hlasom v referende je priznávaná iná váha ako hlasom obyvateľov iných obcí.

Ide o ustanovenia v zákonoch o hlavnom meste SR Bratislave a o meste Košice. Podľa nich je pre platnosť miestneho referenda postačujúce, ak sa na ňom zúčastní rovnaký počet oprávnených voličov, ako sa zúčastnil na predchádzajúcich voľbách do mestského či miestneho zastupiteľstva. Podmienky v iných obciach ostali bez zmeny.

Cieľom zmien malo byť podľa predkladateľov posilnenie volebného práva občanov v samospráve tým, že sa uľahčí a zefektívni mestské a miestne referendum. K úprave pritom došlo v rámci novelizácie viacerých zákonov súvisiacich s novou stavebnou legislatívou, voči čomu prezidentka taktiež namieta.