Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vo Washingtone vyučujú slovenčinu už 60 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenská škola bola spolu s českou založená ako súčasť Sokola Washington v roku 1956. Krajania žijúci v tejto oblasti sa stretávali každú sobotu ráno v miestnom kostole.

Washington 18. februára (TASR) – Krajanský spolok v hlavnom meste Spojených štátov vyučuje slovenčinu už desaťročia. Nie vždy však bol o rodný jazyk v USA záujem. Pre TASR opísal zaujímavosti z histórie výučby slovenčiny vo Washingtone starosta krajanského spolku American Sokol Washington Miloš Tóth.

Slovenská škola bola spolu s českou založená ako súčasť Sokola Washington v roku 1956. Krajania žijúci v tejto oblasti sa stretávali každú sobotu ráno v miestnom kostole. Spočiatku mali vyučovanie len pre deti, neskôr pridali aj slovenčinu pre dospelých. Učitelia dobrovoľníci učili svojich žiakov nielen jazyk samotný, ale napríklad aj slovenské básne a piesne.

Nacvičili si aj krátke divadelné predstavenie na tému Babičky od Boženy Němcovej. Deti však postupne odrástli, školské lavice sa vyprázdnili a vyučovanie slovenčiny bolo prerušené.

"Našťastie to netrvalo dlho. Udalosti v Československu okolo roku 1968, okrem iného, spôsobili väčší príliv Slovákov do oblasti hlavného mesta USA. Títo Slováci videli potrebu výučby slovenčiny a školu znovu založili. Keď však deti týchto emigrantov vyrástli, záujem o školu opäť opadol a vyučovanie bolo v roku 1993 zase prerušené," uviedol Tóth.

Situácia sa opäť zmenila okolo roku 2000, keď nastal ďalší prílev emigrantov zo Slovenska. Dnes škola ponúka raz za týždeň hodiny slovenčiny a češtiny pre deti aj dospelých a naďalej ponúka aj kurz spevu a tancovania.

"Škole sa darí veľmi dobre. Vďaka záujmu a finančnej podpore našich darcov sme od septembra predĺžili čas výučby zo 60 minút na 75 minút. Vlani sme dostali darom veľa skvelých učebníc a kníh, ktoré sú k dispozícii učiteľkám aj rodinám. Každý rok k nám prichádzajú nové rodiny. Pokiaľ záujem porastie, chceli by sme na jeseň otvoriť ďalšiu triedu," uviedla riaditeľka Sokola pre vzdelávanie Michaela Kissová.

"Chcel by som dodať, že nám na výučbu slovenčiny v našej organizácii už niekoľko rokov finančne prispieva slovenská vláda. Aj touto cestou by som sa jej rád poďakoval za podporu," dodal Tóth.

Škola a jej žiaci majú na konte také úspechy ako vystúpenie pri vianočnom stromčeku pred Bielym domom, či účasť na slávnostnom privítaní Alexandra Dubčeka a Václava Havla na ich prvých návštevách v USA. V súčasnosti deti prezentujú svojím spevom a tancom slovenskú kultúru a tradície na podujatiach organizovaných slovenským veľvyslanectvom vo Washingtone a na festivaloch slovenskej a slovanskej kultúry.

spolupracovníčka TASR Michaela H. Janotová