Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Úsmev ako dar vyzbieral pre pomoc rodinám takmer 24.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Združenie chce v rámci aktivít pre pomoc zrealizovať aj on-line dražby umeleckých diel, a to fotografa a cestovateľa Miňa Debnára, a tiež kňaza a maliara Martina Šafárika.

Bratislava 1. júna (TASR) – Občianske združenie (OZ) Úsmev ako dar vyzbieralo v rámci verejnej zbierky #KoniecZlýmSnom takmer 24.000 eur. Peniaze poputujú na pomoc rodinám v hmotnej núdzi, ktoré sa v dôsledku pandémie nového koronavírusu ocitli na pokraji chudoby a hrozí im strata bývania. Pomoc by mala pokračovať napríklad aj on-line dražbou umeleckých diel.

"Naša pomoc smeruje v prvom rade rodinám, ktoré sú v našej starostlivosti a v pomocnej sieti. Po celom Slovensku ide približne o 1000 rodín. Preto vyzývame verejnosť aj naďalej k spolupatričnosti," skonštatoval predseda združenia Jozef Mikloško. Poznamenal, že pracoviská združenia však môže navštíviť každý, kto potrebuje pomoc.

Najakútnejší problém, ktorý organizácia pomáha rodinám riešiť, je, ako si udržať bývanie. Pomáha tiež s hľadaním novej práce, respektíve s prezamestnaním sa a s financiami, ktoré sú potrebné na nevyhnutné lieky a odborné ošetrenia, pomáha sa tiež s donáškou jedla či nákupom. "Aj vďaka pomoci v súčasnosti budujeme na východe Slovenska, v Bernátovciach, nájomné sociálne bývanie pre rodiny, ktoré sa ocitli v ťažkej situácii a môžu ostať na ulici aj so svojimi deťmi," doplnil Mikloško.

Združenie chce v rámci aktivít pre pomoc zrealizovať aj on-line dražby umeleckých diel, a to fotografa a cestovateľa Miňa Debnára, a tiež kňaza a maliara Martina Šafárika.

Do konca mája pomohla organizácia Úsmev ako dar 580 rodinám, ktoré sa v dôsledku nového koronavírusu ocitli v hmotnej núdzi, alebo im hrozí strata bývania. Počas pandémie sa v náhlej núdzi ocitlo 8000 rodín. Medzi rizikovú skupinu patria napríklad matky – samoživiteľky, ktoré prišli o prácu.