Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

PROKURATÚRA: Mobil P. Holcovej bol primeraným spôsobom zabezpečený

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Českú investigatívnu novinárku Pavlu Holcovú vypočúvala niekoľko hodín Národná kriminálna agentúra. Polícia jej mala podľa denníka odobrať mobil aj so SIM kartou.

Bratislava 18. mája (TASR) - Cieľom získania časti komunikácie z mobilu českej novinárky Pavly Holcovej bolo výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, a nie porušenie práv novinárky. Uvádza sa v stanovisku, ktoré v piatok TASR poskytla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

"Po dobrovoľnom vydaní bol mobilný telefón primeraným spôsobom zabezpečený, aby nedošlo k akejkoľvek manipulácii s ním alebo s jeho obsahom. Do dnešného dňa orgány činné v trestnom konaní s predmetným mobilným telefónom žiadnym spôsobom ďalej nenakladali, a teda najmä nedošlo k pokusu o prelomenie jeho ochrany," spresnila ďalej hovorkyňa ÚŠP.

Podľa jej slov svedkyni bude mobil vydaný bezodkladne, hneď ako to umožní procesná situácia. "Zabezpečenie vyhotovenia a ponechania si kópie počítačových údajov, ktoré obsahuje mobilný telefón pre potreby trestného konania je nevyhnutné a logické. Vzhľadom na to, že s najväčšou pravdepodobnosťou je motívom úkladnej vraždy práca zavraždeného novinára, je teda zrejmé, že vyšetrovanie musí hľadať odpovede a dôkazy medzi jeho kolegami – novinármi. Preveriť túto verziu nie je možné inde ako v jeho práci, u jeho kolegov – novinárov. Svedkyňa sama hneď na začiatku verejne deklarovala ich takmer dvojročnú spoluprácu na pripravovanom článku o talianskej mafii na Slovensku a frekventovaný každodenný pracovný kontakt." dodala ďalej hovorkyňa.

Denník Sme v utorok (15.5.) informoval, že českú investigatívnu novinárku Pavlu Holcovú vypočúvala niekoľko hodín Národná kriminálna agentúra. Polícia jej mala podľa denníka odobrať mobil aj so SIM kartou. "Išla som v dobrej viere ako svedok. Nie ako podozrivá. Svedkom sa, myslím, telefóny nezabavujú," napísala na sociálnej sieti Holcová. Postup polície znepokojil vydavateľov a šéfredaktorov viacerých významných slovenských médií, ktorí v spoločnom vyhlásení žiadali vysvetlenie tohto kroku. Kritizoval ho aj Slovenský syndikát novinárov či mimovládna organizácia na ochranu novinárov a zamestnancov médií Reportéri bez hraníc.