Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚŠP: Monika J. je schopná účasti na úkonoch trestného konania

Na snímke zľava bývalá štátna tajomníčka Monika J. prichádza spolu so svojím obhajcom Petrom Erdösom na Okresný súd v Trnave v piatok 19. augusta 2022. FOTO TASR - Lukáš Grinaj Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Okresný súd (OS) Trnava v piatok odročil proces s Monikou J. v kauze Fatima na september pre nesplnenie zákonných procesných podmienok na jeho vykonanie.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J., ktorá čelí obžalobe v kauze Fatima, je podľa znaleckých posudkov schopná účasti na úkonoch trestného konania. Mala tiež zachované právo na obhajobu. Uviedol to zástupca špeciálneho prokurátora Ladislav Masár v reakcii na jej obhajcu Petra Erdősa.

Jeho vyjadrenia označil Masár za nepravdivé a zavádzajúce. Poukázal na to, že bývalá štátna tajomníčka mala počas vyšetrovania v uvedenej trestnej veci plne zachované právo na obhajobu pred vyšetrovateľom, mala možnosť sa dvakrát ku stíhanému skutku vyjadriť, rovnako mala ona a aj jej obhajca zachované právo na nazeranie do vyšetrovacieho spisu.

"Taktiež mala plne zachované právo na podávanie sťažností, žiadostí a návrhov, čo opakovane aj využila, pričom na všetky tieto podania bolo v súlade so zákonom a súdnou praxou reagované," dodal v stanovisku, ktoré TASR poskytol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Obhajoba mala podľa neho zachované aj právo na navrhovanie dôkazov. "Je nepravdivé tvrdenie, že toto právo nemohla využiť," zdôraznil zástupca špeciálneho prokurátora.

Ďalej uviedol, že boli Monike J. vyšetrovateľom poskytnuté dva samostatné termíny na štúdium vyšetrovacieho spisu. "Na týchto sa však bez riadneho ospravedlnenia nezúčastnila, rovnako ani jej obhajca," povedal s tým, že sa už počas vyšetrovania chcela obvinená zúčastniť na vyšetrovacích úkonoch. "Avšak súčasne sa z týchto ospravedlňovala, pritom žiadne relevantné ospravedlnenie do júna 2021 (napríklad lekársku správu) nepredložila," podotkol.

Okresný súd (OS) Trnava v piatok odročil proces s Monikou J. v kauze Fatima na september pre nesplnenie zákonných procesných podmienok na jeho vykonanie. Okrem bývalej štátnej tajomníčky čelia obžalobe pre zločin vydierania a zločin marenia spravodlivosti bývalý šéf protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Róbert K. a Peter V. Obžalobu podal vlani v auguste prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na OS Trenčín. Na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR rozhoduje tento prípad OS Trnava.