Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

ÚŠP v súčasnosti neposkytuje informácie o vyšetrovaní vraždy Kuciaka

Spomienka na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú na Radničnom námestí v Pezinku 2. marca 2018. Foto: TASR Michal Svítok

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nebude v súčasnosti žiadnym spôsobom poskytovať informácie o stave vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej alebo o ďalších úkonoch. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Zdôraznila, že zverejňovanie podrobností z vyšetrovania môže doň negatívne zasiahnuť a spochybniť jeho závery.

Úrad špeciálnej prokuratúry si podľa Predajňovej plne uvedomuje záujem médií aj verejnosti o informácie o aktuálnom stave vyšetrovania. Upozornila, že prípravné konanie je zásadne neverejné.

"Zverejňovanie akýchkoľvek podrobností z prebiehajúceho vyšetrovania, najmä zverejňovanie neoverených informácií, domnienok či hypotéz, môže v konečnom dôsledku negatívnym spôsobom zasiahnuť do vyšetrovania a najmä spochybniť jeho závery," zdôraznila hovorkyňa s tým, že v danom prípade je záujem spoločnosti na riadnom zistení, usvedčení a potrestaní páchateľov nadradený záujmu o informácie o stave vyšetrovania.

Predajňová doplnila, že v aktuálnom štádiu trestného konania nebude ÚŠP reagovať ani na otázky jednotlivých médií. "Uvedené informácie budú verejnosti poskytnuté v čase a vo forme, ktoré budú v súlade s účelom trestného konania," vysvetlila.

Vyšetrovací tím podľa Predajňovej aktívne vykonáva úkony trestného konania. "Ich výsledkom je zabezpečenie ďalších dôkazov, ktoré spolu s už zabezpečenými významným spôsobom napomôžu pri jednoznačnej identifikácii a usvedčeniu všetkých osôb, ktoré sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na spáchaní uvedenej úkladnej vraždy," dodala.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Obvinených je zatiaľ päť osôb - Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. a Marian K. Všetci obvinení sú vo väzbe.

Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára v polovici marca. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal na ÚŠP sťažnosť. Koncom marca ho spolu s ďalším z obvinených v prípade vraždy Kuciaka Tomáša Sz. obvinili aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.