Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚŠP nemá informácie o možnom monitorovaní Mariana K. a jeho obhajcu

Na archívnej snímke obvinený Marian K. (vpravo). Foto: TASR/Dušan Hein

Väzobne stíhaného podnikateľa Mariana K. v kauze televíznych zmeniek obvinili 8. marca z objednávky vraždy novinára Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Kušnírovú.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nemá informácie o možnom monitorovaní obvineného podnikateľa Mariana K. a jeho obhajcov vo väzení v Leopoldove.

"Dozorujúci prokurátor v predmetnej trestnej veci týkajúcej sa zmeniek nemá žiadne informácie, ktoré by potvrdzovali dohady obhajcov obvineného o možnom monitorovaní obvineného a jeho obhajcov," uviedla v utorok pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Reagovala tak na vyjadrenie obhajcu Mareka Paru, ktorý zatiaľ nepodal sťažnosť podnikateľa Mariana K. voči nedávnemu obvineniu v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej s tým, že ju nepodal z dôvodu monitorovania priestoru, kde sa so svojím klientom stretáva.

"Odôvodnenie sťažnosti som nemohol napísať z dôvodu, že mi orgány činné v trestnom konaní (OČTK) odmietli právo nahliadať do spisu. Zároveň z dôvodu, že som sústavne nútený radiť sa s klientom v miestnosti č. 4 (väzenie v Leopoldove - poznámka TASR) a žiadnej inej, čo vzbudzuje dôvodné podozrenie z monitorovania porady obvineného s obhajcom a doslova znemožňuje riadny výkon obhajoby, a teda aj odôvodnenie sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia," povedal v pondelok (1. 4.) obhajca Para.

"Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) nie je oprávnený realizovať a ani nevykonáva monitorovanie procesných úkonov medzi obhajcom a väznenou osobou. Vzhľadom na nevyhnutnú potrebu zachovania legitimity práva na obhajobu väznenej osoby nie je možné sa vyjadriť na položené otázky v oblasti počtu stretnutí obhajcu s obvineným. K určeniu konkrétnej miestnosti pre konkrétneho obvineného uvádzame, že úkony OČTK a obhajcov sa v ústave vykonávajú v miestnostiach na to určených tak, aby boli zabezpečené nároky OČTK a obhajcov na jednotlivé úkony s väznenými osobami," reagovala pre TASR riaditeľka odboru podpory centrálneho riadenia a komunikácie Generálneho riaditeľstva ZVJS Katarína Nováková.

Väzobne stíhaného podnikateľa Mariana K. v kauze televíznych zmeniek obvinili 8. marca z objednávky vraždy novinára Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Kušnírovú. Jeho likvidáciu si mal objednať Marian K. pre novinársku prácu Kuciaka. Potvrdil to na tlačovej konferencii dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) 14. marca.

Prokurátor z ÚŠP vtedy zdôraznil, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo vydané na základe objektívnych dôkazov, ktoré nie je možné špecifikovať, a nie na základe spoločenskej objednávky či mediálneho tlaku. Marianovi K. bolo vtedy doručené. Následne bol vykonaný jeho výsluch, ale aj výsluchy ďalších osôb. Trestné stíhanie Mariana K. bude vykonávané spoločne v jednej trestnej veci spolu s doteraz známymi štyrmi páchateľmi, ktorí sa na dvojnásobnej vražde mali podieľať. Teda s obvinenou Alenou Zs., Tomášom Sz., Miroslavom M. a Zoltánom A. Štvorica zostáva vo väzbe do 27. novembra. Rozhodol o tom v pondelok sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pracovisko Banská Bystrica. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.