Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ÚŠP nerozhodol o Ficovej sťažnosti proti obvineniu

Na archívnej snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Sprievodným javom každého politického procesu bolo a je porušovanie zákona a zákonnosti orgánmi prípravného konania, podotkol.

Bratislava 22. júla (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus doteraz nerozhodol o sťažnosti expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica proti obvineniu, ktoré mu vzniesli 19. apríla. Ficov obhajca Ľubomír Hlbočan mu preto adresoval otvorený list. Žiada o neodkladné rozhodnutie o sťažnostiach obvinených v kauze Súmrak.

"Takýto stav považuje môj klient za nezákonný,"
zdôraznil obhajca v otvorenom liste. Hovorí o politicky vedenom procese. "Sprievodným javom každého politického procesu bolo a je porušovanie zákona a zákonnosti orgánmi prípravného konania," podotkol.

Poukázal na to, že vyšetrovanie pokračuje "a dokonca už dnes aj končí určením termínu na štúdium spisu". Hovorí o úmysle orgánov činných v trestnom konaní porušovať ľudské práva jeho klienta.

Úrad špeciálnej prokuratúry reagoval, že sa sťažnosťou zaoberá. "Bola prokurátorovi predložená presne pred mesiacom. Procesný postup v trestných veciach nebude Úrad špeciálnej prokuratúry komunikovať prostredníctvom médií," uviedla pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v apríli v rámci akcie Súmrak obvinil expremiéra Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a policajného exprezidenta Tibora G.