Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ÚŠP podal obžalobu na Mariána M. pre dlhodobé páchanie extrémizmu

Ilustračné foto Foto: TASR

V prípade preukázania viny mu hrozí až osemročný trest odňatia slobody.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v piatok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) obžalobu na Mariána M. pre rozsiahlu a dlhodobo páchanú závažnú extrémistickú trestnú činnosť. V prípade preukázania viny mu hrozí až osemročný trest odňatia slobody. ÚŠP o tom informoval na sociálnej sieti.

"Extrémistická trestná činnosť v danom prípade súvisí aj s knižnou publikáciou obvineného, ktorá bola vydaná a publikovaná pod názvom 'Židokracia', ako aj s jej rozširovaním," uviedla špeciálna prokuratúra.

Obžaloba bola podaná pre pokračujúci zločin rozširovania a výroby extrémistického materiálu, pokračujúci prečin popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Tiež pre pokračujúci prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a pre prečin prechovávania extrémistického materiálu.

Mariána M. zadržali v januári pre podozrenie zo spáchania 37 skutkov. Trestných činov sa mal dopustiť v rokoch 2017 až 2021.