Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ÚŠP sa k prípadu obvinenej sudkyne Evy K. vyjadrovať nebude

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu (20. 1.) zadržala na pracovisku KS v Žiline Evu K. a v mieste bydliska emeritnú sudkyňu toho istého súdu Máriu U.

Bratislava 22. januára (TASR) - Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa nebude vyjadrovať k prípadu obvinenej sudkyne Krajského súdu (KS) v Žiline Evy K., zadržanej v rámci akcie Plevel 2, na ktorú podal vyšetrovateľ podnet na vzatie do väzby.

"V súčasnom štádiu trestného stíhania sa nebudeme k veci bližšie vyjadrovať," uviedla v piatok pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová. Ak prokurátor spracuje a podá návrh na väzobné stíhanie, bude o ňom na neverejnom zasadnutí a po výsluchu rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, a to pravdepodobne počas víkendu.

O podaní podnetu na vzatie Evy K. do väzby informoval vo štvrtok (21. 1.) hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, pričom doplnil, že u ďalšej obvinenej sudkyne Márie U. dôvody väzby nevidí.

"Vyšetrovateľ na obvinenú Evu K. spracoval a podal podnet prokurátorovi na jej vzatie do väzby. V jej prípade vidí kolúzne a preventívne dôvody," priblížil Slivka.

Obvinená Mária U. podľa hovorcu s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracuje. So súhlasom prokurátora ju vyšetrovateľ po opätovnom vypočutí ako obvinenej prepustil zo zadržania na slobodu. K spáchaniu skutkov sa doznala.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu (20. 1.) zadržala na pracovisku KS v Žiline Evu K. a v mieste bydliska emeritnú sudkyňu toho istého súdu Máriu U. Obe sú stíhané za zločin prijímania úplatku formou spolupáchateľstva a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa závažnejším spôsobom konania, a to porušením dôležitej povinnosti vyplývajúcej zo zamestnania, postavenia alebo funkcie alebo uloženej podľa zákona. Obvinené mali od februára 2015 do augusta 2019 za peňažné úplatky rozhodovať trestné veci na KS v Žiline v prospech trestne stíhaných osôb.

Evu K. a bývalého krajského sudcu Pavla P., žilinského okresného sudcu Daniela B., Luboša M. a Juraja F. zadržali príslušníci NAKA už 14. septembra 2020 v rámci akcie Plevel, ktorá súvisela rovnako s korupčnou trestnou činnosťou. Eva K. bola vtedy po zasadnutí pléna Ústavného súdu SR prepustená bez obvinenia na slobodu. Exsudca Pavol P. a ďalší obvinený Juraj F. sú stíhaní väzobne. V rámci septembrovej akcie polícia zadržala 11 osôb.