Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ÚŠP sa k zamietnutiu sťažnosti v prípade šekov M. Kotlebu nevyjadruje

Ilustračné foto. Foto: TASR

NS SR sa stotožnil s názorom súdu prvého stupňa, pokiaľ ide o procesné pochybenie týkajúce sa porušenia obhajobných práv obvineného.

Bratislava 16. júla (TASR) - Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa zatiaľ nemôže vyjadriť k zamietnutiu sťažnosti svojho prokurátora v kauze kontroverzných šekov pre chudobných predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu.

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v stredu (10. 7.) na svojom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátora ÚŠP voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý minulý rok zamietol obžalobu na predsedu ĽSNS v tomto prípade. "ÚŠP nedisponuje rozhodnutím NS SR o zamietnutí sťažnosti prokurátora v predmetnej veci. Kým nepoznáme dôvod rozhodnutia, nemôžeme sa k nemu vyjadriť. Až po doručení rozhodnutia v písomnej podobe a preštudovaní sa bude môcť ÚŠP relevantne vyjadriť," uviedla v utorok pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

NS SR sa stotožnil s názorom súdu prvého stupňa, pokiaľ ide o procesné pochybenie týkajúce sa porušenia obhajobných práv obvineného. TASR o tom vo štvrtok (11. 7.) informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. "Senát NS SR, ktorý rozhodoval o sťažnosti prokurátora ÚŠP Generálnej prokuratúry SR proti uzneseniu ŠTS, sa stotožnil s názorom súdu prvého stupňa, len pokiaľ ide o procesné pochybenie týkajúce sa porušenia obhajobných práv obvineného Mariana K. Senát sa nestotožnil s názorom samosudkyne vo veci doplnenia dokazovania. Ide o hmotnoprávne ustanovenie, pre ktoré nemôže súd obžalobu neprijať a vrátiť vec prokurátorovi. V danej veci sa totiž vyskytla nová skutočnosť, ktorou je nález Ústavného súdu SR z 9. januára tohto roku týkajúci sa žalovaného paragrafu 422 odseku 1 Trestného zákona, kde bude potrebné, aby sa orgány prípravného konania s týmto nálezom vysporiadali. Z uvedených dôvodov bolo potrebné sťažnosť prokurátora ÚŠP zamietnuť," konkretizovala rozhodnutie hovorkyňa NS SR.

Vec Mariana Kotlebu bola doručená na NS SR 24. septembra minulého roku, ale senát sa následne mimo štúdia rozsiahleho spisového materiálu musel podrobne oboznámiť s uvedeným nálezom ÚS SR z 9. januára 2019, v ktorom sa konštatovalo, že niektoré časti ustanovení Trestného zákona týkajúce sa trestných činov extrémizmu sú v rozpore s Ústavou SR.

ŠTS v Pezinku 3. septembra 2018 zamietol obžalobu na predsedu ĽSNS z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Kotlebu obvinili za darovanie šekov chudobným rodinám v hodnote 1488 eur, pričom číslo 1488 je v symbolike extrémistov používané ako spojenie čísel 14 (14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu, "we must secure the existence of our people and a future for white children", teda "musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí") a 88 (ôsme písmeno v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu "Heil Hitler!").