Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ÚŠP zatvoril dohodu o vine a treste s dvomi obvinenými z kauzy Očistec

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Očistec zadržala v roku 2020 niektorých policajných exfunkcionárov vrátane bývalého policajného prezidenta Tibora G.

Bratislava 14. marca (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) uzatvoril dohodu o vine a treste s dvojicou obvinených z kauzy Očistec. Ide o bývalých príslušníkov Policajného zboru. Dohodu ešte musí schváliť Špecializovaný trestný súd (ŠTS). ÚŠP o tom informoval na sociálnej sieti.

"Prokurátor ÚŠP uzatvoril dňa 11. marca dohodu o vine a treste s obvinenými Mgr. M. Ž. a Mgr. I. B. Toho istého dňa dňa bol prokurátorom podaný návrh na schválenie predmetnej dohody o vine a treste spolu s rozsiahlym spisovým materiálom (35 zväzkov) na ŠTS v Pezinku," priblížila prokuratúra.

Obvinenia sa týkajú viacero trestných činov. "A to činnosti pre zločineckú skupinu a s tým spojenými trestnými činmi prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa," doplnil ÚŠP.

"Návrh dohody bol pridelený zákonnému sudcovi na pracovisku v Banskej Bystrici, ktorý po jeho preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," spresnila pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Očistec zadržala v roku 2020 niektorých policajných exfunkcionárov vrátane bývalého policajného prezidenta Tibora G. Skupina mala pôsobiť okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta B. Niektorí obvinení boli vylúčení na samostatné konanie. V kauze podala prokuratúra v závere vlaňajška aj obžalobu na 11 obvinených osôb. Celkovo bolo v prípade obvinených 21 ľudí.