Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Úspech vlády je,že sa ešte nerozpadla, hovorí PS i Aliancia

Na archívnej snímke novozvolená predsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Irena Bihariová. Foto: TASR - Dano Veselský

Predsedníčka PS Irena Bihariová označila za kardinálne zlyhanie vlády jej neschopnosť vysporiadať sa s pôsobením Matoviča v nej.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Úspech koalície v tomto roku vidia mimoparlamentné strany Aliancia a Progresívne Slovensko (PS) v tom, že sa ešte nerozpadla. KDH ocenilo zmeny na kľúčových postoch, ktoré prispeli k snahe o štandardnejšie fungovanie vlády a priniesli aspoň čiastočné upokojenie atmosféry. Neúspechov vládnej garnitúry vidia strany viac.

Predsedníčka PS Irena Bihariová označila za kardinálne zlyhanie vlády jej neschopnosť vysporiadať sa s pôsobením Matoviča v nej. "Miesto dosiahnutia jeho odchodu ho inštalovala na post ministra financií, odkiaľ naďalej náhodne strieľal ďalšie svoje 'atómové nápady', ako očkovaciu lotériu, 500-eurové poukážky, lockdown pre seniorov či daňovo-odvodovú 'reformu'."

Kabinet podľa nej počas roka ukazoval nepripravenosť na vládnutie, pričom nekompetenosťou a improvizáciami naštrboval princípy právneho štátu. "Vyústením bolo nielen nezvládanie boja s pandémiou v tretej vlne, ale aj rozklad silových zložiek a vojna policajno-spravodajských inštitúcií." V súvislosti s pandémiou kritizuje najmä nepripravenosť na tretiu vlnu, nezvládnutie očkovacej kampane a váhanie s adekvátnymi protipandemickými opatreniami. Ocenila, že koalícii sa napokon napriek problémom podarilo presadiť zásadné reformy naviazané na plán obnovy. Pripomenula, že prešli aj vďaka podpore nezaradeného poslanca z PS Tomáša Valáška.

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) Tomáš Valášek.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


KDH dodalo, že vláda uprednostnila politikárčenie a hádky pred zodpovednosťou. "A tak nedokázala v čase pandémie podnietiť národ k zjednoteniu a súdržnosti. Zároveň nezvládla prípravu na tretiu vlnu pandémie, nedokázala ani stabilizovať podmienky zdravotníckych pracovníkov tak, aby zamedzila ich masívnemu odlivu do zahraničia," uviedlo hnutie.

Komunikáciu a absenciu kompetencie riadiť Slovensko v čase, keď ľudia zomierajú na pandémiu, vyčíta kabinetu Aliancia. "Dôsledkom je rozhádaná, zanedbaná krajina, v ktorej sú členovia centrálnej vlády zahltení sami sebou, svojimi vlastnými záujmami, a na prácu pre ľudí a regióny preto nemajú čas, schopnosti a ani ochotu." Okrem iného kritizuje zlú komunikáciu kabinety i postup pri legislatívnych zmenách. "Vláda zo svojho slovníka vymazala výraz participácia pri tvorbe legislatívnych návrhov a reformách razí cestu 'o nich, bez nich'."

Na otázku o úspechoch koalície odpovedala strana tým, že "síce permanentne tancujú nad priepasťou rozpadu, eurofondy dokážu stmeliť aj tie najväčšie rozpory, nezhody a neschopnosť, a to, že pre vládne strany nie je 'vyšším princípom' služba ľuďom, ale čerpanie financií z eurofondov".