Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ustanovenia týkajúce sa referenda v Bratislave a Košiciach sa upravia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zmeny poslanci schválili prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k zákonu, ktorým sa upravuje reforma stavebnej legislatívy.

Bratislava 9. mája (TASR) - Ustanovenia týkajúce sa miestneho a mestského referenda v Bratislave a Košiciach sa upravia. Zmeny poslanci schválili prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k zákonu, ktorým sa upravuje reforma stavebnej legislatívy.

"Cieľom návrhu je aj po dohode s Úniou miest Slovenska a mestami Bratislava a Košice posilniť volebné právo občanov v samospráve tým, že sa uľahčí a zefektívni mestské a miestne referendum v Bratislave a Košiciach znížením počtu podpisov pod petíciu na jeho vypísanie z terajších 30 percent na 20 percent obyvateľov mesta, resp. mestskej časti, a znížením referendového kvóra na platnosť referenda z terajších 50 percent na taký počet oprávnených voličov, aký sa zúčastnil na voľbách do orgánov danej samosprávy pred vyhlásením referenda," uviedol predkladateľ.

Zjednotiť sa tak má právna úprava týkajúca sa Bratislavy a Košíc v týchto otázkach. Zároveň sa umožňuje, aby aj v Košiciach stačilo na vyhlásenie referenda okrem 20 percent obyvateľov danej samosprávy aj najmenej 2500 obyvateľov danej mestskej časti. "Teda polovica počtu v porovnaní s Bratislavou, keďže aj počet obyvateľov je v zásade polovičný," dodal predkladateľ.

Zmeny sa majú vzťahovať až na referendá vyhlásené po nadobudnutí účinnosti novely.