Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ústav pamäti národa a Klub 89 podpísali memorandum o spolupráci

Na archívnej snímke pietna spomienka na disidenta, porevolučného federálneho ministra vnútra, poslanca a zakladateľa Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jána Langoša na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Predseda Správnej rady ÚPN Ján Pálffy uvítal podpísanie memoranda. Podľa neho ide o dôležitý krok pre možnosť rozšírenia vzájomnej spolupráce.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Predstavitelia Ústavu pamäti národa (ÚPN) a občianskeho združenia Klub 89 podpísali v stredu memorandum o spolupráci. TASR o tom informovala Andrea Púčiková z Kancelárie ÚPN. Dokument je podľa nej vyjadrením ochoty prehĺbiť spoluprácu na rôznych projektoch a aktivitách, ktoré v spoločnosti vyzdvihujú hodnotu slobody a demokracie.

Púčiková ozrejmila, že ÚPN a Klub 89 budú v budúcnosti spolupracovať na organizácii vedeckých a odborných podujatí, ktoré mapujú pôsobenie a dôsledky nedemokratických režimov 20. storočia, ako aj na príprave pietnych spomienok. Partneri sa tiež zaviazali kooperovať pri získavaní audiovizuálnych, knižných a iných materiálov a predmetov, ktoré dokumentujú obdobie rokov 1939 až 1989 v slovenských dejinách, s tým, že dôraz budú klásť na materiály viažuce sa k udalostiam Nežnej revolúcie.

Predseda Správnej rady ÚPN Ján Pálffy uvítal podpísanie memoranda. Podľa neho ide o dôležitý krok pre možnosť rozšírenia vzájomnej spolupráce na spoločných projektoch zameraných na propagovanie myšlienok slobody a demokracie. Predsedníčka Klubu 89 Jana Kotová vyzdvihla pozitívne skúsenosti zo spolupráce na projektoch v roku 2019, ktorých výsledkom bolo reprezentatívne pripomenutie 30. výročia Nežnej revolúcie. „Nesmierne si vážime doterajšiu podporu, ktorej sa dostávalo nášmu združeniu zo strany Ústavu pamäti národa. Podpis memoranda je významným krokom k ďalšiemu upevneniu spolupráce medzi nami,“ dodala.

Ústav pamäti národa je pamäťová inštitúcia, ktorá mapuje obdobie neslobody v slovenských dejinách, sprístupňuje obetiam perzekúcií dokumenty o ich prenasledovaní, zverejňuje údaje o vykonávateľoch tohto prenasledovania a verejnosti približuje rôzne aspekty totalitných režimov. Klub 89 vznikol v roku 2017 ako občianske združenie a platforma osobností Novembra 89, ktoré sa snažia o rozvíjanie a šírenie demokratických hodnôt. Jeho členmi sú napríklad Milan Kňažko, Ladislav Snopko, Ján Budaj či Pavol Demeš.