Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Ústavnoprávny výbor o Hedvige Ž. M. nerokoval pre neuznášaniaschopnosť

Hedviga Žáková- Malinová na snímke z decembra 2010. Foto: TASR

Hoci opoziční poslanci chceli na dnešnom výbore diskutovať s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, ten na dnešné rokovanie predvolaný nebol.

Bratislava 21. mája (TASR) - Ústavnoprávny výbor parlamentu mal dnes na žiadosť piatich opozičných poslancov rokovať o kauze Hedvigy Ž. M., nebol však uznášaniaschopný. "Považujem za fiasko opozície, keď piati podpíšu návrh na zvolanie ústavnoprávneho výboru a ani predkladatelia, ktorí navrhnú konanie schôdze, neprídu," povedal po rokovaní výboru jeho predseda Róbert Madej (Smer-SD).

Na rokovanie, zvolané na dvanástu hodinu, prišiel z predkladateľov len Miroslav Kadúc (OĽaNO) a okrem neho dvaja zástupcovia Smeru-SD, Róbert Madej a Anton Martvoň. Madej preto posunul začiatok rokovania o polhodinu, počas ktorej prišla ešte Lucia Žitňanská (Most-Híd) a nezávislý poslanec Radoslav Procházka. "My sme urobili všetko preto, aby sme za nás poskytli dvoch poslancov a tým pádom by bol výbor uznášaniaschopný. Pokiaľ si niekto, ako opozícia, objedná divadelné predstavenie, je veľmi smutné, ak sa potom naň ani nedostaví. O dvanástej hodine, keď sa mal konať výbor, tu bol jeden poslanec opozície," povedal Madej.

Hoci opoziční poslanci chceli na dnešnom výbore diskutovať s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, ten na dnešné rokovanie predvolaný nebol. Madej konštatoval, že pozvánku na výbor zaslal na vedomie aj generálnej prokuratúre. "Ja nemôžem pozývať, respektíve predvolávať generálneho prokurátora, to môže len výbor uznesením. Takže pozvánka bola zaslaná, zobrali na vedomie tento termín schôdze výboru," dodal.

Prednosť dostali predvolebné povinnosti

Na otázku, prečo zvolal výbor práve na dnes a avizoval to až v utorok 20. mája, Madej reagoval, že od dnešného dňa do piatku (23. 5.) už nebude možné rokovanie ústavnoprávneho výboru na túto tému, keďže je na Slovensku trojdňová návšteva českého ústavnoprávneho výboru. Žiadosť o zvolanie schôdze bola podaná 16. mája a schôdzu výboru bolo podľa Madeja na základe rokovacieho poriadku parlamentu potrebné zvolať do siedmich dní. "Mne sa žiadosť dostala do rúk v pondelok (19. 5.) Nebola iná možnosť, len to zvolať v utorok (20. 5.) na stredu (21. 5.)," uzavrel Madej.

Na otázku, prečo sa rokovania výboru zúčastnili len dvaja zástupcovia Smeru-SD Madej reagoval, že pri takomto počte by bol za predpokladu účasti všetkých opozičných poslancov výbor uznášaniaschopný. Ostatní členovia Smeru-SD dali podľa neho pred opozíciou zvolaným rokovaním výboru prednosť predvolebným povinnostiam v regióne. "Keď ide o vládne zákony, naši kolegovia sú tu vždy, všetci do nohy prítomní a z opozície tu býva jeden - dvaja," doplnil Madeja Martvoň. Na margo samotnej kauzy Hedvigy Ž. M. Madej uviedol, že ide o živú trestnú vec a také by sa v parlamente prerokúvať nemali. "Nie sme orgánom činným v trestnom konaní. Na druhej strane, podľa mojich informácií už bola podaná obžaloba a súdny proces, predpokladám, bude verejný," povedal Madej s tým, že verejnosť bude mať z tohto dôvodu informácie o argumentoch prokuratúry, aj obhajoby.

"Pán predseda Madej si robí žarty z parlamentu, nehovorí pravdu a presne ukazuje, ako to Smer-SD myslí s reformou justície. Výbor mal byť zvolaný do siedmich dní iba v prípade, ak nebude určený presný termín, keď sa má zísť," reagoval Kadúc. Zdôraznil, že opoziční poslanci chceli rokovanie výboru zvolať na deň, keď bude mať generálny prokurátor čas a pripravenú správu.

"Nie o tom, ako dopadne kauza Hedvigy Ž. M., ale prečo sa tento stav rieši už sedem rokov," povedal Kadúc. "Pán predseda Madej zabezpečil dvoch poslancov, chýbali im piati. Pod návrhom (na zvolanie schôdze výboru, pozn. TASR) boli podpísaní štyria, my sme tu boli traja. Považujem za nekorektné zvolať schôdzu výboru ani nie 24 hodín pred tým, ako sa má zísť," zdôraznil Kadúc. Na otázku, koľko je navrhovateľov, keďže Madej hovorí o piatich, Kadúc doplnil, že v hlavičke žiadosti sú uvedení piati, ale podpísali sa iba štyria.

"Na zvolaní výboru boli podpísaní piati opoziční poslanci, na dvanástu prišiel na rokovanie výboru iba jeden z nich," oponoval Martvoň, ktorý si bol medzitým overiť počet podpisov na žiadosti a konštatoval, že ich je päť.