Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ústavný súd bude o ústavnosti referendovej otázky rokovať 26. októbra

Na archívnej snímke Ústavný súd SR. Foto: TASR - František Iván

Otázku, či ľudia súhlasia s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu, považuje Čaputová po konzultácii s viacerými ústavnými právnikmi za spornú z hľadiska ústavnosti.

Košice 19. októbra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR bude rokovať o ústavnosti v prípade prvej referendovej otázky, ktorá sa týka podania demisie vlády, na neverejnom zasadnutí pléna 26. októbra. Informovala o tom v stredu Kancelária ÚS SR.

Návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej v tejto veci ÚS prijal na ďalšie konanie 21. septembra.

Od rozhodnutia súdu bude závisieť, či referendum, ktoré prezidentka vypíše, bude mať jednu alebo dve otázky. ÚS má na prerokovanie 60 dní, lehota začala plynúť 13. septembra. Rozhodnúť má o súlade predmetu referenda s ústavou v rozsahu prvej otázky.

Otázku, či ľudia súhlasia s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu, považuje Čaputová po konzultácii s viacerými ústavnými právnikmi za spornú z hľadiska ústavnosti. V referende bude otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR, či už referendom alebo rozhodnutím parlamentu, a o vypísaní predčasných volieb. Podľa hlavy štátu je táto otázka v súlade s ústavou.

Predstavitelia opozičného Smeru-SD odovzdali koncom augusta v Prezidentskom paláci 406.039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Parlamentná aj mimoparlamentná opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.