Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Ústavný súd dostal podanie od prezidentky k referendovej otázke

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k referendu o predčasných volieb v Bratislave v pondelok 12. septembra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Od rozhodnutia súdu bude závisieť, či referendum, ktoré prezidentka vypíše, bude mať jednu alebo dve otázky.

Košice 14. septembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR už dostal podanie od prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá žiada o posúdenie ústavnosti v prípade prvej referendovej otázky. Ide o otázku týkajúcu sa podania demisie vlády.

Podanie dostal ÚS emailom v utorok (13. 9.). "Vec bude prerokovaná v lehote 60 dní. Aktuálne nie je možné určiť presný termín jej prerokovania," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚS Martina Ferencová. Lehota začala plynúť v stredu.

Od rozhodnutia súdu bude závisieť, či referendum, ktoré prezidentka vypíše, bude mať jednu alebo dve otázky.

Otázku, či ľudia súhlasia s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu, považuje Čaputová po konzultácii s viacerými ústavnými právnikmi za spornú z hľadiska ústavnosti. "Ak Ústavný súd skonštatuje, že otázka je v poriadku, vypíšem referendum s oboma otázkami," uviedla. V referende bude určite otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR, či už referendom, alebo rozhodnutím parlamentu, a o vypísaní predčasných volieb. Podľa hlavy štátu je v súlade s ústavou.

Predstavitelia opozičného Smeru-SD odovzdali koncom augusta v Prezidentskom paláci 406.039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Parlamentná aj mimoparlamentná opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.