Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ústavný súd eviduje 41 podaní k povinnej karanténe

Na archívnej snímke ubytovňa v Gabčíkove, ktorá slúžila ako karanténa pre ľudí ktorí prišli zo zahraničia kvôli vírusu Covid 19. Foto: TASR - Martin Baumann

V 32 prípadoch sú sťažovateľmi fyzické osoby a v 9 prípadoch sú sťažovateľmi právnické osoby, konštatovala hovorkyňa.

Košice 9. septembra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR eviduje 41 podaní týkajúcich sa povinnej štátnej karantény alebo iných opatrení prijatých v súvislosti so šírením choroby COVID-19. Pre TASR to v stredu uviedla hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.    

"V 32 prípadoch sú sťažovateľmi fyzické osoby a v 9 prípadoch sú sťažovateľmi právnické osoby," konštatovala hovorkyňa. Tri z podaní boli podľa jej slov vybavené odložením, ďalšími sa ÚS stále zaoberá.

ÚS ešte v máji rozhodol o pozastavení účinnosti časti novely telekomunikačného zákona, ktorá mala pre pandémiu umožniť sprístupňovanie dát od telekomunikačných operátorov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Rozhodnutie ÚS sa týkalo ustanovení, ktoré boli príliš neurčité alebo neposkytovali dostatočné záruky proti možnému zneužitiu osobných údajov. Národná rada (NR) SR následne zmenila telekomunikačný zákon s tým, aby ÚVZ SR mohol získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách. Vládna koalícia napriek vetu prezidentky SR Zuzany Čaputovej schválila úpravu 2. septembra. Opozičný Smer-SD avizoval, že právnu normu opätovne napadne na ÚS.