Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ústavný súd nedostane nové lehoty na svoje konanie

Foto: TASR/František Iván

Poslanci NR SR dnes odmietli návrh novely zákona o organizácii ÚS SR z dielne Moniky Gibalovej, Pavla Hrušovského a Pavla Abrhana (všetci KDH).

Bratislava 29. mája (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR nedostane nové lehoty na svoje konanie. Poslanci NR SR dnes totiž odmietli návrh novely zákona o organizácii ÚS SR z dielne Moniky Gibalovej, Pavla Hrušovského a Pavla Abrhana (všetci KDH).

Novela mala zakotviť povinnosť, aby v prípade, ak Ústavný súd SR prijme návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov s Ústavou SR, ktorého súčasťou je návrh na predbežné opatrenie, o tomto návrhu rozhodol ÚS najneskôr do 90 dní odo dňa začatia konania. Navrhovaná zmena sa mala vzťahovať aj na veci, v ktorých ÚS už začal konanie do dňa účinnosti tohto návrhu zákona. V tých prípadoch má začať plynúť 90-dňová lehota 1. januára 2013.

V súčasnosti je v zákone napísané, že Ústavný súd SR rozhoduje o takýchto návrhoch bez zbytočného odkladu. Doterajšie skúsenosti však podľa KDH potvrdzujú, že súd rozhoduje o niektorých návrhoch so značným časovým oneskorením.

Podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana nie je pravda, že novela skomplikuje situáciu na ÚS. Odmieta argument šéfky súdu Ivetty Macejkovej o preťaženosti ÚS. "Táto novela sa netýka všetkých podaní. Len tých, ktorých súčasťou je aj návrh na predbežné opatrenie. Taký návrh môže podať len poslanec alebo skupina poslancov, prokurátor alebo prezident. Bežný občan nemôže. Z toho dôvodu argument o preťaženosti ÚS neobstojí," povedal Abrhan na tlačovej konferencii ešte predtým, než návrh v pléne neprešiel.