Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ústavný súd prijal sťažnosť R. Rašiho na krajské voľby

Na archívnej snímke kandidát na primátora Košíc Richard Raši. Foto: TASR - František Iván

Košický primátor Raši, ktorý vo voľbách neúspešne kandidoval na predsedu KSK, požiadal ÚS SR o prešetrenie sčítania hlasov.

Košice 31. januára (TASR) – Plénum Ústavného súdu SR sa v stredu zaoberalo sťažnosťou Richarda Rašiho vo veci namietanej neústavnosti a nezákonnosti volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK), ktoré sa konali v novembri 2017. Ústavný súd SR sťažnosť prijal na ďalšie konanie a zároveň konanie prerušil.

"K uzneseniu o prijatí pripájajú odlišné stanovisko sudcovia Ústavného súdu Slovenskej republiky Ľudmila Gajdošíková, Lajos Mészáros, Ladislav Orosz a Rudolf Tkáčik," informoval ÚS SR v tlačovej správe.

Tým, že ÚS SR konanie prerušil, meritórne vo veci zatiaľ nerozhodol. ÚS SR zároveň prijal na ďalšie konanie aj sťažnosť vo veci namietanej nezákonnosti volieb poslancov Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) vo volebnom obvode Snina.

"K uzneseniu o prijatí pripájajú odlišné stanovisko sudcovia Ústavného súdu Slovenskej republiky Lajos Mészáros a Rudolf Tkáčik," oznámil ÚS SR.

Košický primátor Raši, ktorý vo voľbách neúspešne kandidoval na predsedu KSK, požiadal ÚS SR o prešetrenie sčítania hlasov. Nezrovnalosti sa mali podľa jeho podania týkať obce Zemplínska Široká v okrese Michalovce. Podľa člena tamojšej okrskovej volebnej komisie tam mal Raši získať 88 platných hlasov, avšak v oficiálnych výsledkoch zverejnených Štatistickým úradom SR nedostal ani jeden platný hlas. V návrhu na rozhodnutie navrhuje sťažovateľ vyhlásiť voľby predsedu KSK za neplatné. V daných voľbách zvíťazil Rastislav Trnka (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA, ŠANCA), ktorý porazil košického primátora rozdielom 875 hlasov.