Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ústavny súd prijal podnet prezidenta, súvisiaci s referendom o rodine

Na snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR/Martin Baumann

Košice 24. septembra (TASR) - Podnet prezidenta SR Andreja Kisku v súvislosti s referendom o ochrane rodiny dnes Ústavný súd (ÚS) SR prijal na ďalšie konanie. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová.

Kiska už začiatkom septembra avizoval, že chce, aby súd preskúmal súlad predmetu referenda s ústavou a jeho zásah do základných ľudských práv a slobôd. Petíciu za vyhlásenie referenda iniciovala Aliancia za rodinu (AZR). Za päť mesiacov sa jej podarilo vyzbierať vyše 400.000 podpisov. Petičné hárky odovzdali prezidentovi 27. augusta. Rozhodnutie Kisku, obrátiť sa na ÚS, označila aliancia za nedodržaný sľub, ktorý im v minulosti dal.

V navrhovanom referende chce AZR občanom položiť štyri otázky - či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.