Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ústavný súd rozhodne o ústavnosti referenda do 60 dní

Na archívnej snímke Ústavný súd SR. Foto: TASR - František Iván

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585.000 ľudí.

Košice 13. mája (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR vo štvrtok dostal podanie od prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá žiada o posúdenie ústavnosti predmetu navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady (NR) SR. „Plénum Ústavného súdu rozhodne o danej veci v zákonnej lehote 60 dní,“ uviedla pre TASR hovorkyňa súdu Martina Ferencová.

Hlava štátu sa obrátila na ÚS v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda. Zaujíma ju, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Oznámila to v stredu (12. 5.) s tým, že podmienka minimálneho počtu podpisov bola splnená. "Úlohou prezidentky je urobiť rozhodnutie, ktoré zabezpečí ústavnosť referenda a ktoré nebude sprevádzané žiadnymi ústavnými pochybnosťami. Považujem preto za správne všetky sporné otázky vyriešiť ešte pred vyhlásením referenda, aby neskôr nemohol byť spochybnený ani jeho priebeh a ani jeho výsledok," deklarovala prezidentka.

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585.000 ľudí. Otázkou referenda má byť: „Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“