Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Ústavný súd SR priznal pre prieťahy odškodné vyše 340.000 eur

Ústavný súd SR Foto: TASR/František Iván

Sťažnosti právnických a fyzických osôb na prieťahy v konaní tvorili najpočetnejšiu agendu ÚS SR za prvý polrok 2015.

Košice 25. júla (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR v prvom polroku 2015 konštatoval v 125 nálezoch porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie veci v primeranej lehote. Zároveň priznal sťažovateľom primerané finančné zadosťučinenie v sume 347.110 eur.

V prvom polroku 2014 konštatoval ÚS SR porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie veci v primeranej lehote v 124 nálezoch.

"Pri porovnávaní s rovnakým obdobím uplynulého roku považujem za dôležité upozorniť na skutočnosť, že kým v minulom roku sme prieťahy v súdnom konaní zaznamenali na 31 všeobecných súdoch, v tomto roku sa ich do nášho prehľadu dostalo už 34. Rovnako pozoruhodná je aj štruktúra vecí, ktorých sa prieťahy týkali. Znížil sa počet obchodných a trestných vecí, naopak, zvýšil sa počet exekučných a rodinných vecí," hodnotí uplynulý polrok predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

Ako ďalej uviedla, zvláštnu pozornosť venuje ÚS SR tým sťažnostiam na prieťahy v súdnom konaní, ktorých predmetom je úprava pomerov k maloletému dieťaťu, konkrétne vyživovacej povinnosti. "Žiaľ, v tomto smere sme v našej rozhodovacej činnosti zaznamenali taký postup všeobecných súdov, ktorý zákonite musel viesť k vysloveniu porušenia základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov," uviedla Macejková.

ÚS SR rozhodol napríklad o sťažnosti na konanie o zvýšenie výživného pre maloleté dieťa, ktoré trvalo štyri roky. Za tento čas sa v konaní okresného súdu vyskytli obdobia nečinnosti súdu najprv v dĺžke osem, potom sedem, neskôr ešte raz sedem a nakoniec tri mesiace. Príčinou takýchto časových medzier nebola právna alebo skutková zložitosť veci, ale neefektívna a nesústredená činnosť súdu.

Takmer identický scenár, ale oveľa dlhší, malo ďalšie konanie vo veci úpravy vyživovacej povinnosti k maloletému dieťaťu, ktoré sa začalo ešte v roku 2007 a dodnes nebolo ukončené. "A to je podľa môjho názoru iba vrchol ľadovca v tejto problematike. Vyživovacia povinnosť má priamo vplyv na kvalitu životnej úrovne maloletých, ako aj sťažovateľov. Preto som presvedčená, že takéto konania si vyžadujú mimoriadnu starostlivosť a pozornosť súdu, ktorá by mala viesť k efektívnemu a rýchlemu postupu v konaní. Práve preto zostanú sťažnosti na takéto konania naďalej pod naším drobnohľadom," povedala Macejková.

Sťažnosti právnických a fyzických osôb na prieťahy v konaní tvorili najpočetnejšiu agendu ÚS SR za prvý polrok 2015. Prieťahy v súdnom konaní sú najvýraznejším problémom slovenského súdnictva. Vyplynulo to z dokumentu Koncepcia stabilizácie a modernizácie súdnictva, ktorú vypracovalo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR a ktorý 8. júla 2015 schválila vláda SR.

Ministerstvo pod vedením Tomáša Boreca si v strategickom dokumente kladie za cieľ zvyšovať dôveru verejnosti v súdny systém a úroveň vymáhateľnosti práva. To prieťahy v konaní z jeho pohľadu bezprostredne ovplyvňujú.

Na problematiku prieťahov upozorňuje už od roku 2009 Macejková organizovaním odborných porád a pracovných stretnutí všetkých zainteresovaných subjektov, ako i svojím projektom, ktorým nielen sleduje efektívnosť výkonu rozhodnutí ÚS SR s cieľom zabrániť opätovnému vzniku zbytočných prieťahov, ale zároveň analyzuje ich príčiny a o svojich výsledkoch pravidelne mesačne informuje MS SR.