Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ústavný súd v Košiciach po štvrtýkrát otvoril svoje brány verejnosti

Deň otvorených dverí Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach 27. septembra 2019. Na snímke návštevníčku sa pozerajú na Ústavu SR v Sieni nezávislosti. Foto: TASR František Iván

Záujemcovia mohli vidieť napríklad pojednávaciu miestnosť, v ktorej sa uskutočňujú prevažne verejné zasadnutia senátov a pléna Ústavného súdu.

Košice 27. septembra (TASR) – Pozrieť si priestory Ústavného súdu (ÚS) SR, ktoré sú inak verejnosti nedostupné, mohla verejnosť v piatok dopoludnia. Deň otvorených dverí (DOD) Ústavného súdu SR sa v Košiciach konal štvrtýkrát.

Záujemcovia mohli vidieť napríklad pojednávaciu miestnosť, v ktorej sa uskutočňujú prevažne verejné zasadnutia senátov a pléna Ústavného súdu. Okrem toho mohli navštíviť aj Sieň nezávislosti, v ktorej sa konajú neverejné zasadnutia pléna ÚS, ako i kanceláriu predsedu Ústavného súdu. Mali tiež možnosť vyskúšať si talár sudcu, nahliadnuť do kroniky alebo sa oboznámiť s dielami známych umelcov najmä z východného Slovenska, ktoré sú umiestnené v priestoroch Ústavného súdu.



„Ako nový predseda ÚS som chcel zachovať tradíciu, ktorá tu bola predo mnou zavedená, pretože si myslím, že takéto podujatie (DOD, pozn. TASR) významne prispieva jednak k propagácii samotného ÚS, ale aj ústavnosti,“ povedal pre médiá predseda ÚS SR Ivan Fiačan, ktorý zároveň odovzdal ceny výhercom literárnej a výtvarnej súťaže.

Deň otvorených dverí Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach 27. septembra 2019. Na snímke nádvorie súdu.
Foto: TASR František Iván


DOD otvoril súbor Odrobinka pracujúci na Základnej umeleckej škole Bernolákova v Košiciach svojím predstavením na tému spravodlivosť. Návštevníkom, ktorými boli prevažne študenti, sa prihovoril aj predseda ÚS. „Vaši rovesníci dnes v úvode programu vyslovili nádej, že spravodlivosť dohliada na ochranu práv a slobôd. Ja vyslovujem nádej, že na ochranu ľudských práv a základných slobôd bude v blízkej dobe nestranne a nezávisle pri svojich rozhodnutiach dohliadať plné plénum ÚS,“ povedal Fiačan vo svojom príhovore v nadväznosti na tohtotýždňové zvolenie zvyšného počtu kandidátov poslancami NR SR. Do funkcie ich má vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

ÚS podľa jeho slov pripravuje nový rokovací a spravovací poriadok, vďaka ktorému by sa okrem predsedu, podpredsedu a hovorcu verejne vyjadroval aj predseda senátu alebo ním poverený sudca, spravidla sudca spravodajstva. „Myslím si, že komunikácia navonok, o čom svedčí aj DOD, je veľmi dôležitá pre poznanie samotného ÚS - aj tej práce, ktorú robí, ale aj pre poznanie jeho rozhodovacej činnosti – zvlášť vo veciach verejného záujmu,“ uzavrel Fiačan.