Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Ústavný súd v tlačových správach priblíži rozhodnutia jeho senátov

Ivan Fiačan, archívna snímka Foto: TASR - Martin Baumann

Tlačové správy so zaujímavými senátnymi rozhodnutiami budú zverejňované priebežne, po nadobudnutí ich právoplatnosti, v sekcii "Aktuálne informácie".

Košice 11. júla (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR sa bude v zverejňovaných tlačových správach snažiť zrozumiteľnou formou priblížiť rozhodovaciu činnosť jeho senátov. O novinke informovala v pondelok hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

"Cieľom tejto aktivity je priblížiť nielen odbornej, ale aj širšej verejnosti rozhodovaciu činnosť senátov ústavného súdu, zrozumiteľne a jednoducho vysvetliť podstatu rozhodnutí v konaniach vedených pred ústavným súdom so zameraním na ústavné sťažnosti fyzických a právnických osôb a zdôrazniť tak potrebu ochrany ľudských práv a základných slobôd. Je to jeden zo spôsobov, ako transparentne a otvorene komunikovať so širokou verejnosťou a priblížiť jej rozhodovaciu činnosť ústavného súdu,"
uviedol predseda ÚS Ivan Fiačan.

Tlačové správy so zaujímavými senátnymi rozhodnutiami budú zverejňované priebežne, po nadobudnutí ich právoplatnosti, v sekcii "Aktuálne informácie".

V senátoch rozhodujú sudcovia ÚS o veciach, v ktorých sa fyzické alebo právnické osoby domáhajú vyslovenia porušenia svojich základných práv alebo slobôd, najčastejšie rozhodnutiami všeobecných súdov.

Všetky právoplatné rozhodnutia ÚS, ktorými sa končí konanie, sú zverejňované na webovom sídle ÚS v sekcii "Vyhľadávanie podaní a rozhodnutí", v podsekcii "Vyhľadávanie rozhodnutí" do 15 dní od nadobudnutia ich právoplatnosti. Každý záujemca si ich tak môže vyhľadať napríklad pomocou spisovej značky konania alebo ďalších kritérií.

ÚS zároveň potvrdil, že počas svojho štvrtého funkčného obdobia plánuje i naďalej organizovať brífingy a tlačové besedy s informovaním verejnosti o aktuálnych rozhodnutiach, najmä v spoločensky a mediálne sledovaných veciach.