Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Súdne prieťahy: ÚS vlani priznal sťažovateľom odškodné 271 tisíc eur

Plénum Ústavného súdu SR potvrdilo, že amnestie udelené expremiérom Vladimírom Mečiarom a milosť udelená exprezidentom Michalom Kováčom svojmu synovi neplatia. Na snímke budova Ústavného súdu SR. Košice, 31. mája 2017. Foto: TASR - František Iván

Činnosť ÚS v roku 2019 bola obmedzená pre viaceré neobsadené miesta ústavných sudcov, keď Národná rada SR nedokázala zvoliť príslušný počet kandidátov na túto funkciu.

Košice 27. februára (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR v minulom roku konštatoval v 120 prípadoch porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie veci v primeranej lehote. Kvôli porušeniu uvedených práv ÚS v 114 prípadoch priznal sťažovateľom primerané finančné zadosťučinenie v celkovej sume 271.000 eur. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.  

Pretrvávajúcim problémom v rozhodovacej činnosti všeobecných súdov býva rýchlosť a efektívnosť konania, osobitým problémom sú tzv. extrémne a opakované prieťahy.

V roku 2018 v súvislosti s prieťahmi ÚS zistil porušenie práva sťažovateľov v 268 prípadoch. Z toho v 255 prípadoch priznal sťažovateľom primerané finančné zadosťučinenie v celkovej sume 617.700 eur.   Činnosť ÚS v roku 2019 bola obmedzená pre viaceré neobsadené miesta ústavných sudcov, keď Národná rada SR nedokázala zvoliť príslušný počet kandidátov na túto funkciu.