Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ústavný súd zastavil konanie v prípade voľby predsedu ÚRSO

Ústavný súd SR, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Kiska v podaní napadol aj spoluúčasť ministerstiev hospodárstva a životného prostredia na procese rozhodovania regulačného úradu v cenových konaniach.

Košice 26. augusta (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR v stredu zastavil konanie o návrhu bývalého prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý napadol novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach z roku 2017. Išlo o zmenu, keď predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) už nevymenúva a odvoláva hlava štátu, ale vláda. Podľa Kisku bola novela prijatá v rozpore s Ústavou SR a právom Európskej únie.

Podľa stanoviska Súdneho dvora EÚ z 11. júna tohto roka skutočnosť, že právomoc vymenúvať a odvolávať predsedu národného regulačného orgánu prešla na Slovensku z prezidenta republiky na vládu, nepredstavuje porušenie smernice EÚ o trhu s elektrinou. Súd zároveň upozornil, že SR môže rovnako, s výhradou zaručenia nezávislosti regulačného orgánu, stanoviť účasť zástupcov svojich ministerstiev v určitých konaniach pred týmto orgánom s cieľom zabezpečiť ochranu verejného záujmu. Na Súdny dvor EÚ sa v danej veci obrátil ÚS.

Kiska v podaní napadol aj spoluúčasť ministerstiev hospodárstva a životného prostredia na procese rozhodovania regulačného úradu v cenových konaniach. Dané ustanovenia označil prezident za nesprávnu implementáciu smerníc EÚ.