Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Lengvarský: Snažíme sa v prípade nedohody pripraviť na plán B

Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas zasadnutia Ústredného krízového štábu na Ministerstve zdravotníctva SR. Zaoberať sa má krízovým plánom pre prípad, že by sa vláda s lekárskymi odbormi nedohodla. V Bratislave 21. novembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Ústredný krízový štáb sa v pondelok zaoberal možnosťami štátu po prípadnej nedohode lekárov s vládou, ktorá by znamenala odchod lekárov z nemocníc. Po zasadnutí o tom informovali minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

"Snažíme sa v prípade nedohody pripraviť na tzv. plán B. Verím, že ďalšie zasadnutie nebude nutné," skonštatoval Lengvarský. Pripomenul, že na úrade vlády v pondelok pokračujú ďalšie rokovania s odborármi za účasti ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). V prípade potreby budú prizvaní zástupcovia rezortu zdravotníctva, aby mohlo v krátkej dobe prísť k podpisu memoranda a neboli potrebné ďalšie kroky.



Minister vnútra deklaroval, že v prípade potreby je pripravený zvolať ďalšie zasadnutie ústredného krízového štábu.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) sa pred rokovaním nechcel bližšie vyjadrovať. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) verí v dohodu lekárov a vlády.

"Dohoda má dve strany mince. Jedna strana sú požiadavky lekárov a druhá strana je zabezpečenie zo strany lekárov kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov," skonštatovala Remišová. Treba podľa nej hľadať rozpočtovo prijateľný kompromis. Upozornila aj na ďalšie povolania v zdravotníctve. Poďakovala zdravotným sestrám, že nestavajú spoločnosť a pacientov pred ultimáta. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) verí, že zvíťazí pacient.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. Trvajú na splnení ôsmich požiadaviek, ktoré navrhli na zlepšenie situácie v sektore. V pondelok na Úrade vlády SR pokračujú rokovania Lekárskeho odborového združenia a vlády.