Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

ÚSŽZ: V Taliansku žije vyše 9000 Slovákov

Na archívnej snímke slávna šikmá veža v Pise. Foto: TASR/AP

Okrem Ríma žijú slovenskí krajania najmä v talianskych mestách Aosta, Florencia, Messina, Miláno, Padova, Pisa, Reggio Emilia, Turín či Bologna.

Bratislava/Rím 21. apríla (TASR) - V Taliansku žilo a pôsobilo k 1. januáru 2021 podľa oficiálnych štatistík 9014 Slovákov, podľa odhadov krajanov by to mohlo byť 10.000 a niektoré odhady uvádzajú až 15.000 Slovákov. Najviac krajanov žije v Ríme. Pre TASR to uviedla Kristína Kottrová z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ).

Skupinu Slovákov v Taliansku tvorí duchovenstvo a ľudia pôsobiaci vo Vatikáne a katolíckych inštitúciách a tiež iní prisťahovalci zo Slovenska. "Viacerí sa aktívne zapájajú do spoločenského života v krajine, sú výborní odborníci, kvalitní umelci pôsobiaci v talianskych kultúrnych inštitúciách. Mnohí sa dostali do Talianska už počas štúdia na univerzitách a ostali ďalej pôsobiť v tejto krajine," priblížila pre TASR Kottrová.

Okrem Ríma žijú slovenskí krajania najmä v talianskych mestách Aosta, Florencia, Messina, Miláno, Padova, Pisa, Reggio Emilia, Turín či Bologna.

Slovenské združenia v Taliansku organizujú kultúrno-spoločenské aktivity, udržiavajú vzťahy s inými menšinami, pomáhajú Slovákom začleniť sa do talianskej spoločnosti či prezentujú slovenskú kultúru. "Veľká časť ich činnosti je zameraná na deti Slovákov žijúcich v Taliansku - podujatia, hry a športové aktivity, online aktivity, divadielka, vzdelávacie projekty," pripomenula Kottrová. V druhej polovici 20. storočia hrala významnú úlohu vydavateľská činnosť Pápežského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme.

V Taliansku sídlia podľa ÚSŽZ dve vzdelávacie centrá pre slovenské deti. Ide o nedeľnú školu slovenského jazyka v Caserte, ktorá je zastrešovaná Asociáciou Tatra, a o víkendovú školu a škôlku pre slovenské deti v Terzzane sul Naviglio pri Miláne.

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí zdôraznil, že vo Vatikáne pracujú mnohí slovenskí kňazi a teológovia na rôznych významných pozíciách. Kottrová pripomenula úlohu profesora kanonického práva a bývalého rektora Pápežskej univerzity sv. Tomáša Akvinského v Ríme Miroslava Konštanca Adama. V súčasnosti je sudcom súdneho tribunálu Rímskej roty.