Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ÚSŽZ:V roku 2022 podporí 767 projektov krajanských komunít v zahraničí

Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú cez most Bir-Hakeim v Paríži, v pozadí Eiffelova veža, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Úspešnými žiadateľmi boli i slovenské organizácie či jednotlivci žijúci v Španielsku, Francúzsku, Belgicku alebo škandinávskych krajinách.

Bratislava 31. marca (TASR) – Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) podporí v roku 2022 zo svojich dotačných zdrojov 767 projektov krajanských komunít v celkovej výške 1.772.148 eur. O vyhodnotení a protokole schválených a zamietnutých žiadostí informuje úrad na svojom webe.

"Najväčšie množstvo prijatých žiadostí o dotáciu sa aj tento rok týka projektov slovenských komunít v Srbsku," uvádza ďalej ÚSŽZ. Medzi podporenými žiadosťami sú vo veľkom počte rôznorodé aktivity v krajinách s výrazným zastúpením slovenskej komunity – Maďarsko, Česká republika, Poľsko, Rumunsko, Ukrajina, ale aj Veľká Británia, Írsko, USA, Kanada či Austrália. Úspešnými žiadateľmi boli taktiež slovenské organizácie či jednotlivci žijúci v Španielsku, Francúzsku, Belgicku alebo škandinávskych krajinách. Úrad podporil napríklad projekt Slovenčina pre deti na Islande.

Zamietnutých žiadostí bolo 357. Dôvodom bol vo väčšine prípadov nedostatok finančných prostriedkov, prípadne nedostatočné bodové ohodnotenie projektu.

ÚSŽZ každoročne poskytuje finančnú podporu pre krajanské projekty v oblasti kultúry, vzdelávania, médií a informácií.