Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Utečenci sa po novom môžu registrovať elektronicky

Na snímke z 9. marca 2022 priestory cudzineckej polície v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ak si cudzinci takto vopred vyplnia svoje údaje, podstatne tým urýchlia administratívne procesy priamo na pracovisku cudzineckej polície.

Bratislava 9. marca (TASR) - Utečenci sa môžu od stredy registrovať aj elektronickou formou pomocou QR kódu alebo prostredníctvom portálu Ministerstva vnútra (MV) SR. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Po vyplnení elektronického formulára Registrácia dočasného útočiska, pôjdu na najbližšie oddelenie cudzineckej polície. Ak si cudzinci takto vopred vyplnia svoje údaje, podstatne tým urýchlia administratívne procesy priamo na pracovisku cudzineckej polície. Formulár je k dispozícii v ukrajinčine, slovenčine a angličtine, spresnila.



V prípade, že ide o maloletú osobu, ktorá sa dostavila na príslušný policajný útvar v sprievode zákonného zástupcu, uvedené "vyhlásenie cudzinca" za dieťa podáva zákonný zástupca. Následne sa s cudzincami uskutočnia ďalšie administratívne úkony súvisiace s registráciou. Potvrdenie o dočasnom útočisku cudzincovi vydajú na počkanie.

Polícia pripomína, že formulár je elektronické vyhlásenie cudzinca žiadajúceho o dočasné útočisko a neslúži na rezerváciu termínu na príslušnom pracovisku. Vyplnením formulára cudzinci urýchlia vybavovanie na mieste.