Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Bezpečnostný analytik: Útokov ako v Berlíne a v Nice bude pribúdať

Na snímke hasiči stoja vedľa poškodeného nákladného auta, ktoré vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Najmenej deväť osôb zahynulo a okolo 50 osôb utrpelo zranenia po tom, ako nákladné auto vošlo na vianočné trhy v centre nemeckej metropole Berlín.

Bratislava/Berlín 20. decembra (TASR) - Útok v Berlíne má tie isté znaky ako útok v vo francúzskom Nice. Takýchto útokov bude v Európe len pribúdať. Uviedol to v pondelok pre TASR bezpečnostný analytik a plukovník v zálohe Juraj Zábojník.


"Čo je najhoršie, že napríklad nedá sa nič robiť s touto situáciou... Je to najväčší level nebezpečenstva hrozieb. Teroristi nepoužívajú len nákladné vozy, používajú malé deti, sedem – desať ročné, dievčatká, teraz sme mali možnosť vidieť jeden chlapec sa chcel odpáliť – nešlo mu to, a čo je najhoršie teraz, ak si zoberieme prípad v Turecku, že ľudia, ktorí majú zabraňovať teroristickým útokom a chrániť politikov, tak s výhradou vykonajú útok a atentát, čiže je teraz tak stav už tak vážny, že je potrebné úplne zmeniť filozofiu politiky a európskych lídrov," zdôraznil Zábojník.

"Čiže ak sa niekto spolieha na to, že všetko zariadia vládno-bezpečnostné zložky, tak ja hovorím, že je to absolútny nezmysel. Toto sa zvládnuť nedá, pretože nemôžu monitorovať bezpečnostné zložky, všetky nákladné vozy, všetky osobné motorové vozidlá, nemôžu vidieť do mysle do hláv ľudí, ktorí sa rozhodnú niečo také spraviť. Dnes vidíme, že je situácia v rámci sociálnych sietí tak vyšpičkovaná, že dokážu zradikalizovať, že dokážu úplne ľudí poblázniť, tí ktorí sú na to pripravení, ktorých takto lákajú. Zoberme si taký triviálny prípad, že ako naše deti v Slovenskej republike obdivujú mafiánov, ktorí sedia vo väzení. A keď sa opýtate, prečo ho obdivujú, tak lebo je veľký boss, pretože má silné autá, pretože má veľa peňazí, a už sa objaví aj taký, pretože vie zabíjať. Čiže toto je hrozný stav, s ktorým niečo musíme robiť, ale určite nie postupovať tak, ako postupujeme," uviedol dnes na záver pre TASR Zábojník.

Berlínska polícia zadržala vodiča nákladného auta, ktorý v pondelok večer vošiel na preplnené vianočné trhy na západe nemeckej metropoly Berlín, pričom usmrtil najmenej deväť osôb a okolo 50 zranil. K útoku došlo okolo 20.00 h SEČ neďaleko Pamätného kostola cisára Wilhelma na námestí Breitscheidplatz v štvrti Charlottenburg.

VŠETKO O ÚTOKU V BERLÍNE: Do ľudí na vianočných trhoch v Berlíne vrazil nákladiak. Deväť mŕtvych



Žitný: Bezpečnostné sily v Berlíne budú mať veľký problém


Už niekoľko dní pred pondelkovým incidentom v Berlíne niektoré média poukazovali na to, že príde k útoku v nemeckej metropole. Pripomenul to v pondelok pre TASR slovenský bezpečnostný analytik Milan Žitný.

"Podľa informácií Die Welt už niekoľko dní boli náznaky, že dôjde k útoku na niektorý vianočný trh v Berlíne. Pokiaľ sa ukáže táto informácia ako pravdivá, budú mať bezpečnostné sily v Berlíne veľký problém. Vianočný trh, na ktorom k útoku došlo, zjavne nebol dostatočne chránený. Po júlovej skúsenosti z Nice, kde došlo k totožnému spôsobu uskutočnenia teroristického útoku by mali všetky bezpečnostné útvary brať takúto možnosť ako reálnu, a preto opatrenia na berlínskych vianočných trhoch mali už zahŕňať aj tento fakt," zdôraznil Žitný.

Nemecké bezpečnostné zložky nemajú síce ešte ucelený obraz o pozadí večerného pravdepodobného útoku na vianočné trhy v Berlíne, avšak mnohé hovorí podľa informácií, ktoré získala z ich prostredia tlačová agentúra DPA, pre islamistický motív.

Hovorca polície bol opatrnejší a povedal, že jeho kolegovia nemajú zatiaľ jednoznačné indície o tom, že došlo k útoku, ani o tom, že išlo o nešťastie.

Vyšetrovatelia však vychádzajú z predpokladu, že išlo o útok.