Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Utorkový termín odvolacieho procesu v kauze šekov M. Kotlebu zrušili

Na archívnej snímke z 8. februára 2022 poslanec NR SR Marian Kotleba (ĽSNS) počas rokovania 57. schôdze Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia slovenského štátu.

Bratislava 7. marca (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR zrušil utorkové (8. 3.) verejné zasadnutie v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1488 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

"Bolo zrušené z dôvodu žiadosti obžalovaného o preštudovanie a oboznámenie sa s novými dôkazmi predloženými zo strany prokurátora ÚŠP GP, ako aj zaujatia stanoviska k nim," povedala hovorkyňa.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) neprávoplatne odsúdil Kotlebu ešte v októbri 2020. Viac ako štvorročný trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Sudkyňa ho vtedy uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd.

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.