Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

O funkciu šéfa Úradu na ochranu osobných údajov bojuje 6 kandidátov

Na archívnej snímke z 26. januára 2018 budova Úradu na ochranu osobných údajov SR. Foto: TASR - Martin Baumann

O kreslo šéfa úradu prejavili záujem Mariana Bieliková, Andrej Horský, Juraj Mičura, Zuzana Sklenárová, Tony Tesla a Martin Zlocha.

Bratislava 21. januára (TASR) - O funkciu predsedu Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) sa uchádza šesť kandidátov. Verejné výberové konanie sa uskutoční 4. februára. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

O kreslo šéfa úradu prejavili záujem Mariana Bieliková, Andrej Horský, Juraj Mičura, Zuzana Sklenárová, Tony Tesla a Martin Zlocha. Ich životopisy spolu s projektmi v oblasti Koncepcie rozvoja ochrany osobných údajov v SR zverejnil úrad vlády na svojej webovej stránke.

Úrad je bez vedenia od apríla 2020, keď Národná rada SR odvolala z funkcie Soňu Pőtheovú.

Predošlé výberové konanie sa skončilo neúspešne. Verejné vypočutie kandidátov sa nekonalo, keďže jedna z kandidátok účasť zrušila. Vláda rozhodla o opätovnom vyhlásení výzvy a aktualizovala pravidlá výberového konania.

ÚOOÚ vykonáva dozor nad ochranou osobných údajov a podieľa sa na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb pri ich spracúvaní. Predsedu úradu volí a odvoláva Národná rada SR na návrh vlády. Jeho funkčné obdobie je päť rokov. Úrad zriadili 1. septembra 2002.