Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Vlastnícke vzťahy ku kaštieľu v Rusovciach sú vysporiadané, tvrdí úrad

Foto: TASR/Tomáš Halász

Rád sv. Benedikta v Komárne sa domáhal na súde vydania časti nehnuteľností podľa zákona o zmiernení niektorých majetkových krívd spôsobených cirkvám a náboženským spoločnostiam.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Vlastnícke vzťahy okolo národnej kultúrnej pamiatky v Rusovciach sú podľa Úradu vlády SR vysporiadané. Viac ako desať rokov sa o to súdi so štátom Rád sv. Benedikta v Komárne.

"Vlastníkom pozemkov vo výmere približne 13,5 ha a na nich stojacich objektov - kaštieľ, čeľadník a vodná veža - je úrad vlády, čo už právoplatne potvrdil súd. Nehnuteľnosti a príslušné pozemky sú riadne zapísané v liste vlastníctva, to znamená, že príslušný areál je vo vlastníctve štátu, v správe úradu vlády," uviedol pre TASR tlačový a informačný odbor.

Rád sa domáhal na súde vydania časti nehnuteľností podľa zákona o zmiernení niektorých majetkových krívd spôsobených cirkvám a náboženským spoločnostiam. Okresnému súdu Bratislava V bol tento spor postúpený 18. marca 2002. Po tom, ako v máji 2005 návrh zamietol, v júni 2006 neuspel Rád sv. Benedikta ani na bratislavskom Krajskom súde. Ich sťažnosť v novembri 2008 odmietol aj Ústavný súd SR. Rozsudok, ktorým súd zamietol návrh o vydanie nehnuteľnosti, nadobudol právoplatnosť 8. júna 2011.

Rád podal dovolanie na Najvyšší súd SR. Rozhodnúť by podľa informácie z kancelárie predsedu súdu mohol koncom septembra alebo v októbri tohto roka. Benediktíni už pred rokmi avizovali, že v prípade, ak spor dopadne v ich neprospech, obrátia sa na medzinárodný súd.

"Nemáme informácie o tom, že by bola daná žaloba na Medzinárodný súdny dvor v Haagu. Na podanie takejto medzinárodnej žaloby je však potrebné vyčerpať všetky vnútroštátne opravné prostriedky," upozornil tlačový a informačný odbor.  

V prípade, že bude Úrad vlády SR úspešný aj v druhom súdnom konaní o určenie vlastníckeho práva, kde je žalobcom, areál sa zväčší asi o 1,5 ha. Ide o nezastavanú plochu, ktorú vydržaním získala maďarská Benediktínska kongregácia v Pannonhalme. Okresný súd Bratislava V vyhlásil 10. mája tohto roka za vlastníka tejto parcely SR. Odvolanie kongregácie momentálne rieši bratislavský Krajský súd.

Interiér kaštieľa
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Vláda v stredu 1. augusta schválila zámer rekonštrukcie kaštieľa. Spôsob financovania má do 15. októbra predložiť na rokovanie kabinetu ministerstvo financií. Isté zdroje možno získať v rámci Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Podmienkou sú vyrovnané vlastnícke vzťahy. K ďalším možnostiam patria eurofondy budúceho programového obdobia, zisk z predaja nevyužívanej vily prezidenta SR na Slavíne, ako aj účasť podnikateľského sektora.

Benediktínom odkázali celý svoj majetok belgická korunná princezná Štefánia, ktorá zomrela v roku 1945, a jej manžel maďarský šľachtic Elemér Lónyay. Tí areál v Rusovciach kúpili v roku 1906. Zámok opravili a zmodernizovali.

Na jeseň 1944 zabralo väčšiu časť kaštieľa SS komando, v roku 1945 ho obsadilo ruské vojsko. V máji 1945 sa Lónyayovci vysťahovali do maďarskej Pannonhalmi, kde aj zomreli. V roku 1947 dedinu Rusovce na základe Parížskej mierovej dohody pričlenili k Československej republike. O rok neskôr rozhodnutím konfiškačnej komisie v súlade s nariadením vtedajšej Slovenskej národnej rady (SNR) Lónyayovcom zhabali ich nehnuteľnosti.