Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Úrad pre verejné obstarávanie preverí nákup v NÚSCH

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Podnet dala na úrad mimovládna organizácia Aliancia Fair-play.


Bratislava 15. decembra (TASR) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) pôjde na kontrolu do Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH). Dôvodom má byť uzavretá kúpna zmluva v tomto roku na dodanie špecializovaného zdravotníckeho materiálu s firmou TransMedica za asi 752.000 eur bez DPH.

Podnet dala na úrad mimovládna organizácia Aliancia Fair-play. Upozorňuje, že firma vyhrala tender v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, pretože nedostatočne preukázala majetkovú účasť. NÚSCH však oponuje, že všetko prebehlo zákonne a v súlade s výkladovými stanoviskami ÚVO.

"V ústave vykonáme kontrolu v zákonom stanovenej lehote,"
povedal pre TASR hovorca ÚVO Ján Mažgút. Nezisková organizácia požiadala o kontrolu aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré je jediným akcionárom ústavu. Rezort však tvrdí, že tú môže v spojitosti so spomínaným zákonom vykonať len ÚVO.

Zákon o verejnom obstarávaní po novom prikazuje inštitúciám zisťovať vlastnícke pozadie firiem. NÚSCH to podľa Aliancie Fair-play poriadne neurobilo. "Spoločnosť zaslala ústavu výpis z obchodného registra, ktorý za jej majiteľa označoval firmu registrovanú na Cypre. Pridala tiež čestné prehlásenie, že nie je spoločnosťou, ktorej by zákon zakazoval zúčastniť sa súťaže. Ústavu to stačilo," uvádza programová riaditeľka mimovládky Zuzana Wienk. TransMedica podľa nej napríklad nepredložila žiadne informácie o akcionároch, čo zákon stanovuje. Podnet na začatie kontroly zverejnila Wienk na webe.

NÚSCH podpísal kúpnu zmluvu s firmou v júli tohto roka, oznámenie o vyhlásení tendra bolo vo vestníku zverejnené v apríli. "Verejná súťaž bola podľa nášho úsudku vykonaná v súlade so zákonom," povedala pre TASR hovorkyňa ústavu Dobroslava Krajačičová.

TransMedica sa prihlásila do verejného obstarávania zákazky s názvom "Špeciálny zdravotnícky materiál pre intervenčnú rádiologickú liečbu so zameraním na stentgrafty a hustopletené stenty vrátane príslušenstva". Firma podľa hovorkyne dodáva zdravotnícky materiál, ktorý sa používa na život zachraňujúce operačné výkony u pacientov trpiacich mozgovou aneuryzmou. "Je jediným dodávateľom tohto typu špeciálneho zdravotníckeho materiálu na trhu," dodala Krajačičová.