Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ÚVO preveruje námietku architektov k projektu nemocnice na Rázsochách

Na archívnej snímke staré stavenisko Fakultnej nemocnice Rázsochy v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Slovenská komora architektov vo svojom podnete upozorňuje na postup a podmienky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktoré by mohli byť v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní.

Bratislava 27. augusta (TASR) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) preveruje námietku Slovenskej komory architektov (SKA) k obstarávaniu projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na bratislavských Rázsochách. Pre TASR to uviedla hovorkyňa úradu Janka Zvončeková.

"Úrad aktívne preveruje a vyhodnocuje všetky informácie a skutočnosti viažuce sa k danej zákazke. Keďže sa na úrade momentálne realizuje konanie o námietkach, ktoré ešte nie je právoplatne ukončené, nebude poskytovať ďalšie informácie," povedala.

SKA vo svojom podnete upozorňuje na postup a podmienky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktoré by mohli byť v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. "Predmetom sporného verejného obstarávania sú architektonické a urbanistické riešenie, projektová dokumentácia a súvisiace projekčné a inžinierske činnosti na stavbu novej UNB," komentovala komora.

Ministerstvu vyčíta, že jediným kritériom na výber projektanta na návrh najšpičkovejšieho medicínskeho pracoviska na Slovensku je cena. "Nie kvalita architektonického riešenia či kvalita a hospodárnosť stavby, ani efektívnosť a energetická úspornosť budúcej prevádzky, ale len najnižšia cena," prízvukovali zástupcovia komory.

Komora tiež upozornila na to, že MZ SR spojilo zákazky s dvomi logicky oddeliteľnými plneniami do jedného celku. "Týmto postupom došlo k neprimeranému obmedzeniu počtu hospodárskych subjektov, ktoré sa môžu na verejnom obstarávaní zúčastniť," uzavrela.

Svoje výhrady uviedla komora architektov už pred niekoľkými týždňami. Ministerstvo vtedy argumentovalo, že architektonický návrh je súčasťou tendra. Rovnako tým, že je v súlade so zákonom. "My sme nevyhlásili súťaž len na architektonickú štúdiu, ale verejné obstarávanie na projektanta celej nemocnice, to znamená architektonická štúdia, medicinálne plánovanie, guidelines, transfer pacienta..." reagovala vtedy ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Na margo ceny zákazky šéfka rezortu poznamenala, že nezohľadňuje len architektonickú štúdiu, rovnako aj to, že jej predchádzal prieskum trhu. Očakáva, že suma bude nakoniec nižšia. "Chcela by som zdôrazniť, že my chceme renomovanú spoločnosť, ktorá má skúsenosti so stavbou nemocníc, aby sme sa zase nestretli o päť - šesť rokov, keď niečo dostaviame, že to bolo zle navrhnuté, a zase si nemocnica bude vyžadovať veľké náklady," zhrnula Kalavská.

MZ SR vyhlásilo verejné obstarávanie na komplexnú prípravu projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava na Rázsochách na konci mája. Predpokladaná hodnota zákazky je 17,5 milióna eur. Zákazka obsahuje vypracovanie projektovej dokumentácie vrátane inžinierskej činnosti a poradenstva pri príprave realizácie stavby, autorský dohľad nad realizáciou stavby a manažment zdravotnej starostlivosti.