Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

ÚVO: Správa o nákupe F-16 je dôležitým signálom pre politikov

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. Foto: TASR - Martin Baumann

Voči tvrdeniam kontrolórov sa ohradila SNS, ktorej nominant viedol rezort v období negociácií a nákupu lietadiel.

Bratislava 25. júna (TASR) - Závery Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), týkajúce sa nákupu stíhačiek F-16, nie sú pre vedenie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) prekvapujúce. "Utvrdzujú zároveň v tom, že spoločnosť musí trvať na tom, aby v štáte boli a fungovali nezávislé kontrolné orgány, aby v nich bola zaistená odbornosť a posilnená nezávislosť,“ uviedol predseda ÚVO Miroslav Hlivák, považujúci výsledky správy NKÚ za dôležitý signál politikom aj verejnosti.

Pri svojom konštatovaní poukazuje na komplikácie kontroly transparentnosti armádnej zákazky a fakt, že potvrdenie kompetencie kontrolovať priebeh nákupu si muselo ÚVO vyžiadať od Európskej komisie. "Napriek tomu nám ministerstvo obrany pod vedením pána Gajdoša neposkytlo požadovanú dokumentáciu, za čo sme mu uložili spolu päť poriadkových pokút," upozornil Hlivák, ktorý sa k žiadanej dokumentácii dostal až po nástupe nového vedenia rezortu.

NKÚ v piatok predložil analýzu efektívnosti nákupu 14 stíhačiek F-16 v roku 2018. Na základe analýzy kontrolóri uvádzajú, že nákup všetkých 14 lietadiel nebol opodstatnený a efektívny, rovnako schválenie akvizície nebolo v súlade s pravidlami.



Voči tvrdeniam kontrolórov sa ohradila Slovenská národná strana, ktorej nominant viedol rezort v období negociácií a nákupu lietadiel. Závery NKÚ podľa SNS vychádzajú z neznalosti problematiky a za ekonomickou výhodnosťou i zmysluplnosťou nákupu si stoja.