Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Uvoľnenie cesty zdravotníkom môže zachrániť ľudský život

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Odborníci odporúčajú, že v prípade začutia zvuku sirény je najdôležitejšie zachovať pokoj. Nevhodné je prudké brzdenie, rovnako ako pridávanie plynu či odbočovanie.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Záchranná zdravotná služba, hasiči a polícia majú zo zákona na cestách prednostné právo jazdy. Napriek tomu im mnohí vodiči neumožnia plynulý prejazd. Uvoľnenie cesty zdravotníkom pritom môže zachrániť ľudský život, zdôrazňujú odborníci.

V prípade, že vodič neuvoľní cestu, nemusí ísť podľa odborníkov vždy iba o bezohľadnosť. "Často úraduje na cestách stres, ale aj nevedomosť," upozornili zdravotnícki záchranári zo záchrannej zdravotnej služby Falck.

Supervízor záchranárskych vodičov Miloslav Váňa odporúča, že v prípade začutia zvuku sirény je najdôležitejšie zachovať pokoj. Nevhodné je prudké brzdenie, rovnako ako pridávanie plynu či odbočovanie.

"Počas jazdy na dvojprúdovej ceste sa stiahnite s vašim vozidlom na pravý okraj vozovky. Ak je na ceste prekážka alebo zúžený úsek, zastavte na krajnici ešte pred ňou, nie vedľa nej. Na dvojprúdovej diaľnici alebo ceste platí zásada, v ktorom pruhu som, na tú stranu sa uhnem. Ak ste v pravom tak vpravo, ak v ľavom tak vľavo. Takto vytvoríte pre sanitku dostatok miesta v strede vozovky," vysvetlil Váňa.

Na trojprúdovej diaľnici je potrebné riadiť sa zásadou, ktorá platí aj v susedných krajinách. Autá v ľavom pruhu sa stiahnu na ľavú stranu, a autá, ktoré idú v strednom a pravom pruhu, sa uhnú na pravú stranu. "Nie je však chybou, ak budú vozidlá v strednom pruhu sledovať, ako sa vyhnú vodiči idúci za nimi, a podľa toho sa vyhnú sanitke aj oni," doplnil supervízor záchranárskych vodičov.

Polícia už pred pár dňami avizovala, že na diaľnici D1 v úseku Bratislava - Trnava v približne na 17. až 19. kilometri prebiehajú od soboty 11. augusta do 24. augusta dopravné obmedzenia pre rozširovanie diaľnice - výstavbu križovatky Triblavina. Vyzvali preto vodičov k zvýšenej opatrnosti.