Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ÚVV SR rešpektuje ukončenie spolupráce zo strany ministerstva obrany

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odmieta však uvádzané zdôvodnenie výpovede.

Bratislava 6. marca (TASR) - Únia vojnových veteránov (ÚVV) SR rešpektuje vypovedanie Dohody o vzájomnej spolupráci s Ministerstvom obrany (MO) SR zo strany rezortu. Odmieta však uvádzané zdôvodnenie výpovede. TASR o tom informoval viceprezident ÚVV Pavel Marko.

Únia sa dôrazne ohradzuje voči obvineniam rezortu obrany o úzkej spolupráci s politickými stranami a extrémistickými hnutiami. Podotkla, že združenie vzniklo, aby bolo občiansky a verejne činné v zmysle naplňovania svojich cieľov a stanov. Považuje za neprípustné takúto činnosť účelovo označovať za politickú a extrémistickú.

"Ako vojnoví veteráni sme najviac povolaní a povinní prejaviť zásadný postoj vždy, keď sa mier, sloboda a demokracia ocitnú v ohrození, pretože máme osobné skúsenosti s účasťou v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu vo svete. Zároveň prehlasujeme, že zásadne odmietame pokusy politizovať a spájať naše občianske združenie s extrémistickými skupinami," uviedli v stanovisku.

MO SR vo februári vypovedalo Dohodu o vzájomnej spolupráci s Úniou vojnových veteránov SR. Dôvodom sú jej aktivity, ktoré podľa rezortu vyvolávajú vážne pochybnosti o integrite a rešpekte oficiálnej zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky Slovenskej republiky a znižujú spoločenský význam vojnových veteránov a Ozbrojených síl Slovenskej republiky.