Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ÚVZ: Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia klesla o 13,6 percenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do päť rokov.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 46. týždni oproti minulému týždňu klesla o 13,6 percenta. V prípade chorobnosti na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO) zaznamenali nárast o 2,1 percenta. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológom v týždni nahlásili 29.534 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, naopak najnižšiu v Banskobystrickom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 632 osôb.

Ako chrípku a CHPO nahlásili 2375 ochorení, čo predstavuje osem percent z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Košickom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do päť rokov.

ÚVZ tiež informoval, že 16 výchovno-vzdelávacích zariadení nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. "Išlo o 12 materských škôl (štyri v Košickom kraji, po tri v Nitrianskom a Žilinskom kraji a po jednej v Trnavskom a Prešovskom kraji) a štyri základné školy (dve v Žilinskom kraji a po jednej v Košickom a Trnavskom kraji)," dodal hlavný hygienik SR Ján Mikas.