Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia, chrípku a CHPO klesla

Ilustračné foto Foto: TASR

Ako chrípku a CHPO v 46. týždni nahlásili 3423 ochorení, čo predstavuje 9,1 percenta z celkového počtu ARO.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 46. kalendárnom týždni klesla o 7,1 percenta. Znížila sa tiež chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 2,2 percenta. TASR o tom informovali zo sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 37.436 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji, najnižšiu v Trenčianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 950 osôb, čo predstavuje 2,5 percenta zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO v 46. týždni nahlásili 3423 ochorení, čo predstavuje 9,1 percenta z celkového počtu ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Košickom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

V spomínanom období nahlásilo šesť materských škôl prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Zákaz návštev v súvislosti so zvýšeným výskytom ARO a CHPO platil v 46. kalendárnom týždni v dvoch zdravotníckych zariadeniach, išlo o nemocnicu s poliklinikou v Rimavskej Sobote a nemocnicu v Starej Ľubovni.